Ympäristöministeriön lakkauttaminen on keskustan märkä uni

 |  Ei kommentteja

Olen todella huolissani tulevasta hallituskaudesta, jos keskusta nousee pääministeripuolueeksi. Puoluejohtaja Sipilän tuoreet lausunnot osoittavat selvästi, että puolue on valmis viittaamaan kintaalla itsenäiselle ympäristöministeriölle.

Puolueessa on ollut jo pitkään hinku lakkauttaa ympäristöministeriö ja sulauttaa se ”superministeriöön”, jossa toimisivat ympäristöministeriön hallinnonalan lisäksi maa- ja metsätalousministeriö ja osia työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ympäristön ja ilmastonsuojelulle luonnonvaraministeriö olisi erittäin vaarallinen hanke.

Olisi mentävä aivan toiseen suuntaan: ympäristöhallintoa pitää vahvistaa itsenäisenä ja vahvana hallinnonalana, joka on riippumaton elinkeinoelämän ja maa- ja metsätalouden intresseistä.  Ympäristöministeriön tehtävä on valvoa ja suojella luonnonvarojen kestävää käyttöä. Se on täysin eri tehtävä kuin luonnonvarojen hyödyntämiseen tähtäävillä ministeriöillä.

Ympäristöhallinnon itsenäisyys ja riippumattomuus on ainoa tapa varmistaa, että ympäristöhallinto tekee sitä mitä sen pitääkin: suojelee luonnon monimuotoisuutta ja torjuu tehokkaasti ilmastonmuutosta.

Keskustan märkä uni luonnonvaraministeriöstä altistaisi ympäristöhallinnon kahden vahvan hallinnonalan intresseille. Valitettavasti tämä ei ole vain keskustan idea: myös kokoomuksen nykyinen maatalousministeri Petteri Orpo on pitänyt asiaa esillä.

Ympäristön kannalta varsinaiseksi painajaiseksi saattaakin tulla keskustan ja kokoomuksen kimppa.

Onneksi vaaleja ei ole vielä käyty. Vihreät vastustaa yksituumaisesti itsenäisen ympäristöministeriön lakkauttamista ja sulauttamista muihin ministeriöihin.

Äänelläsi pidämme kiinni itsenäisestä ympäristöministeriöstä.

Kommentit

Kommentit