Jos Golfvirta pysähtyy

 |  Ei kommentteja

Takatalvi, intiaanikesä, paukkupakkaset, seksihelle, mitä näitä nyt on. Me pohjoisen asukit olemme mestareita analysoimaan arjen sääolosuhteita.

Säiden ruotiminen voi saada tulevaisuudessa entistä tummempia sävyjä, mikäli emme onnistu pitämään ilmaston lämpenemistä kurissa. Lämpeneminen johtaa jäätiköiden kiihtyvään sulamiseen, mikä puolestaan vaikuttaa merivirtojen muuttumiseen ja hidastumiseen sekä merten ekosysteemeihin.

On monta syytä, miksi meidän pitäisi huolestua ilmastonmuutoksen vaikutuksesta merivirtoihin.

Tieteellisessä Nature Climate Changessa julkaistun tutkimuksen mukaan pohjoista kohti kulkevat lämpimät merivirrat – Golfvirta mukaan lukien – ovat heikentyneet jo sadan vuoden ajan. Kierto kulkee myös toiseen suuntaan: se palauttaa kylmiä virtauksia takaisin kohti etelää ja siten säätelee ilmastoa.

Jos emme onnistu pitämään ilmaston lämpenemistä kurissa, merivirran kiertoliike hidastuu entisestään ja voi pahimmassa tapauksessa pysähtyä. Sitä ei pidetä juuri nyt todennäköisenä, mutta mahdollisena. Golfvirta on tutkimuksen mukaan hidastunut jo 15-20 prosenttia.

Mikäli virtaus pysähtyisi, vaikutus maailman ilmastoon olisi mullistava. Se johtaisi mitä todennäköisimmin merenpinnan nousuun, monien kalakantojen heikkenemiseen, vesistöjen vieraslajien lisääntymiseen ja ennustamattomiin sääoloihin.

Asia on vakava ja siitä on syytä puhua myös eduskuntavaaleissa. Vihreiden tavoite on nostaa Suomi ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijäksi.

ME VAADIMME:

– Tavoitellaan vähintään 55 prosentin päästövähennyksiä Suomessa ja EU:ssa
vuoteen 2030 mennessä.

– Ajetaan kansainvälisissä neuvotteluissa ilmastotieteen mukaisia kunnianhimoisia
päästövähennyksiä kaikille maille, jotta lämpötilan nousu saadaan pysäytettyä
kipurajalle alle kahteen asteeseen.

– Toteutetaan riittäviä päästövähennyksiä kaikilla yhteiskunnan aloilla ja tehdään
Suomesta hiilineutraalien palvelujen ja teknologian edelläkävijä. Ilmastolaki on
tehokas työkalu tämän saavuttamiseksi.

– Tehdään Suomesta vuoteen 2050 mennessä hiilineutraali maa, jossa on
luovuttu öljyn, hiilen, turpeen ja maakaasun käytöstä sekä siirrytty uusiutuviin
energiamuotoihin.

Äänelläsi suojellaan ilmastoa.

 

Kommentit

Kommentit

Kommentoi