Hauras sananvapaus

 |  Ei kommentteja

Hyvää YK:n lehdistönvapauden päivää!

Vierailin kesällä 2013 Freedom Housen toimistolla Washingtonissa. Olin hieman polleana, koska Suomi komeili jälleen organisaation teettämän lehdistönvapausraportin kärkipaikoilla.

Tämän vuoden raportissa Suomen tulos on pysynyt samana: olemme jaetulla kolmossijalla Belgian kanssa. Edellämme on vain Norja ja Ruotsi. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön uusimmassa rankkauksessa Suomi oli ykköspaikalla.

Hyviin saavutuksiin erilaisissa listauksissa ei pidä tuudittautua. Käy helposti niin, että niistä tulee suojakilpi kritiikkiä vastaan. Lehdistönvapauden ylläpitäminen vaatii jatkuvaa toimintaympäristön tsekkausta myös niissä maissa, joissa asiat ovat paremmin. Surullista kyllä, vähemmistö maailman ihmisistä asuu vapaan median maissa.

Freedom Housen raportin mukaan median toimintaympäristö on viime vuosina huomattavasti heikentynyt maailmanlaajuisesti. Viime vuonna kehitys oli heikointa kymmeneen vuoteen. Toimittajien työ on entistä vaikeampaa monella alueella ja monessa maassa.

Pahimmillaan toimittaja voi menettää henkensä. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan viime vuonna tapettiin 69 toimittajaa. Tämän vuoden aikana on tapettu jo 24 toimittajaa.

Myös poliittisilla päättäjillä on oma vastuunsa vapaan median takaamisesta. Monissa maissa median toimintaympäristöä hankaloitetaan ja vaikeutetaan lainsäädännöllä. Esimerkiksi naapurimaassamme Venäjällä hyväksyttiin viime vuonna medialaki, joka rajoittaa huomattavasti ulkomaalaisten oikeutta toimia paikallisissa medioissa. Tämä ajaa riippumattomat julkaisut entistä ahtaammalle. Venäjällä valtamedia on presidentin media.

Poliittisen ilmapiirin kiristyessä paine ilmaisun rajoittamiseen voi sisäistyä. Silloin lakien ja muodollisten rajoitusten sijaan sensuuri muuttaa pään sisään ja ohjaa toimintaa. Tämänkaltainen kehityskulku ei tukahduttaisi vain mediaa. Olen itse ollut huolissani myös esimerkiksi tutkijoiden mahdollisuudesta toimia eri maissa julkisuudessa ilman pelkoa.

Sananvapauskysymykset vaativat jatkuvaa puntarointia ja tulkintaa. Medialukutaidosta jankutetaan paljon, mutta hyvä että jankutetaan. Mediakasvatus voi auttaa pientä kansalaista kohtaamaan lukemansa ja näkemänsä kriittisesti ja vaatimaan faktoja tiedon selustaksi.

Helsingin sanomien päätoimittaja Kaius Niemi kirjoitti tänään hyvin kolumnissaan, että suomalaisissa kehityshankkeissa olisi mahdollisuus painottaa nykyistä enemmän lehdistönvapauden edistämistä kohdemaissa. Olen täysin samaa mieltä.

Jos ja kun Suomi pitää korkeaa paikkaa lehdistönvapausrankkauksissa, se antaa hyvän pohjan tukea myös kehittyvien maiden medioita. Mediakentällä on iso rooli myös globaalin vakauden kannalta.

Suomen ulkoministeriö on tukenut esimerkiksi Naistoimittajat ry:n hanketta, jolla on koulutettu afganistanilaisia naistoimittajia. Ulkoministeriö on myös ylläpitänyt Team Finlandin kautta suomalais-afrikkalaista toimittajaverkostoa, jossa on käsitelty myös lehdistönvapausasioita.

Lehdistönvapaus voisi olla Suomelle yksi tulevaisuuden kehityspoliittinen kärkihanke. Tuleva kehitysministeri – kuka hän tuleekaan olemaan – voisi ottaa tästä kiinni.

Kommentit

Kommentit