Eläinsuojelulaki uusiksi

 |  Ei kommentteja

Olen toiminut eläinten oikeuksien puolesta niin kauan kuin olen ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Liityin 1980-luvun lopulla eläinsuojelujärjestöihin ja lähettelin kansanedustajille vetoomuskortteja, joissa toivoin kivuliaiden eläinkokeiden lopettamista ja turkistarhaamisen kieltämistä.

Nyt olen itse toiminut kansanedustajana, mutta työsarkaa valitettavasti riittää aina vain ja paljon.

Tämä vaalikausi on ollut saldoltaan surkea. Ensin eduskunta torppasi turkistarhauskieltoa vaatineen kansalaisaloitteen kesäkuussa 2013. Samalla se kuitenkin vaati, että eläinten olosuhteisiin ja hyvinvointiin tehdään parannuksia tämän hallituskauden aikana. Sekin vedettiin lopulta vessasta alas, kun maa- ja metsätalousministeriö esitti ala-arvoisen luonnoksensa uudeksi turkisasetukseksi.

Eläinsuojelujärjestöt joutuivat marssimaan asetusta valmistelleesta työryhmästä ulos, koska luonnos sisälsi jopa heikennyksiä turkiseläinten asemaan. Edes jatkuvan juomaveden saantia ei oltu valmiita takaamaan asetustekstissä. Kaikki eläinsuojelujärjestöjen esittämät parannusehdotukset torpattiin. Sanat eivät riitä kuvaamaan, miten turhauttavalta tällainen toiminta tuntuu.

Eläinsuojelulain kovasti odotettu kokonaisuudistuskin jäi tekemättä. Se on myös kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan ja valmisteluun on varattava riittävät resurssit.

Eläinsuojelujärjestöt ovat julkaisseet näihinkin vaaleihin vaalitavoitteet. Niiden pääpointtina on, että seuraavalla eduskuntakaudella eläinsuojelun kokonaisuudistus on saatava huolellisesti maaliin.

Vihreänä ehdokkaana sitoumus on ollut helppo allekirjoittaa. Tavoitteissa vaaditaan monin eri tavoin eläinten keskeisten lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttamisen takaamista. Tärkeimpiin tavoitteisiin kuuluvat turkistarhauksen kieltäminen sekä kissojen ja koirien tunnistusmerkinnän säätäminen pakolliseksi.

Kaikki eläimille kohtuutonta kipua ja kärsimystä aiheuttavat toimepiteet ilman kivunlievitystä ja kivun hoitoa vaaditaan kiellettäväksi. Yksi esimerkki kohtuuttomasta kivusta on karjuporsaiden kastroiminen ilman puudutusta. Myös vasikoiden nupoutus eli sarviaiheiden polttaminen vailla puduutusta on erittäin kivuliasta.

Seuraavalla eduskuntakaudella on aika tehdä eläinpoliittinen vallankumous. Siihen tarvitaan sinunkin äänesi.

Kommentit

Kommentit