Kyselytuntikysymys: Suomen epäilty osallisuus CIA:n salaisiin vankikuljetuksiin

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Tällä viikolla kansainvälinen Amnesty julkisti raportin, jonka nojalla se perää EU-mailta vastuuta Cia-yhteistyöstään. Amnestyn mukaan useiden EU-maiden osuus Cia:n salaisiin ohjelmiin on todettu monissa riippumattomissa tutkimuksissa, ja epäily, joka on koskenut myös Suomea useaan eri otteeseen, liittyy Cia:n salaisiin vankikuljetuksiin Euroopan kautta Quantanamon vankilaan. Tämä asia on ollut esillä myös Pohjoismaiden neuvostossa kirjallisen kysymyksen muodossa, mihin edellisen hallituksen ulkoministeri vastasi, että Suomi selvittää omalta osaltaan asiaa. Olisinkin kysynyt ulkoministeriltä:

Onko tähän asiaan tullut jotain uutta valaistusta Suomen osalta, ja aikooko Suomen hallitus perehtyä tähän Amnestyn raporttiin ja voimmeko luottaa, että Suomen ilmatilaa ja suomalaisia lentokenttiä ei ole käytetty tämän tyyppisiin laittomiin kuljetuksiin?

Ulkoasiainministeri Alexander Stubb: Arvoisa herra puhemies! Saimme Amnestyltä asiaa koskevan Cia:n vankilentoja koskevan kirjeen 15.11. Perehdyimme sekä tähän kirjeeseen että tähän laajempaan raporttiin. Raportissahan ei mainita, että Suomi olisi ollut osallisena tai osapuolena näissä lennoissa. Mutta jos näin ilmenee, se on ilman muuta selvää, että ryhdymme jatkotoimenpiteisiin. Ensimmäinen rypäs vuodelta 2005-2006 on tutkittu sen verran tarkasti, että silloin ei meidän tietojemme mukaan ollut lentoja, mutta me ryhdymme toimenpiteisiin, jos toista informaatiota tulee.

Tags:

Kommentit

Kommentit

Kommentoi