Täysistuntopuheenvuoro: Lähetekeskustelu hallituksen esityksestä maahanmuuttajien kotouttamisesta ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annetun lain muuttamisesta.

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Olisin myös puuttunut tähän maahanmuuttotermin jaotteluun. Tännehän tulee tosiaan ihmisiä eri syistä. Osa rakastuu, osa tulee hakemaan töitä, osa hakee humanitääristä suojaa. Varmasti alkuvaiheessa varsinkin viranomaiskoneiston kannalta on tärkeää erottaa nämä eri perusteet tulla maahan, mutta jatkossa ei pitäisi enää hirttäytyä esimerkiksi näiden pakolaisuuden ja turvapaikan hakijoiden jättämiseen sellaiseen kategoriaan, koska ne ihmiset, jotka tähän maahan jäävät, haluavat yleensä rakentaa elämäänsä ja tulevaisuuttansa ja työuraansa tässä maassa ihan suomalaisina tai Suomeen kotoutuneina maahanmuuttajina eivätkä ikään kuin kantaa ikuisesti pakolaisuuden tai turvapaikanhakijan statusta harteillaan.

Johanna Sumuvuori /vihr (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Ed. Rajamäkikin mainitsi puheenvuorossaan taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet. Niiden puuttuminenhan yleensä johtaa nimenomaan ihmisoikeusloukkauksiin. Sen takia tämä turvallisen maan käsite ei ole aina aivan ongelmaton. Tosiasia on, että Euroopan unionin sisällä on näitä ihmisoikeusongelmia, ja silloin, kun ihmisten kohtaloista päätetään byrokratian rattaissa, on syytä myös käyttää aina inhimillistä harkintaa. Siksi mielestäni on hyvä, että tähän lakiluonnokseen on lisätty maininta, että erityistilanteissa vastaanoton piirissä voidaan käyttää erityistilanteisiin liittyvää harkintaa. Mitä tulee näihin ihmisoikeusloukkauksiin, niin tämä ei ole pelkkää yleistä tietoa, vaan se on asia, johon myös EU:n omat toimielimet ovat kiinnittäneet huomiota, nimenomaan Bulgarian ja Romanian romanien kohteluun, asumiseen, terveydenhuoltoon, koulutukseen ja tämän tyyppisiin asioihin, sekä Euroopan perusoikeusvirasto että Euroopan neuvoston ihmisoikeusvirasto. Koska ministeri Thors on myös eurooppaministeri, niin uskon, että hän pystyy vaikuttamaan näihin asioihin myös EU:n sisällä.

Kommentit

Kommentit

Kommentoi