Tunneli Tallinnaan, yöjuna Berliiniin!

 |  Ei kommentteja

Olen vuosia kampanjoinut Rail Baltican puolesta. Se olisi nopea eurooppalainen ratayhteys Tallinnasta Baltian läpi Keski-Eurooppaan. Suomi kytkeytyisi siihen alkuvaiheessa lauttayhteyden kautta, mutta nyt pohditaan tosissaan myös meritunnelin rakentamista Helsingistä Talinnaan.

Kannatan tunnelin suunnittelemisen jatkamista. Samaa ajattelee ilokseni myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri. Tavoite on toki kunnianhimoinen: maailman pisin (noin 85 kilometriä pitkä) meritunneli.

Eilen julkistettiin TalsinkiFix-esiprojektin selvitys, jonka mukaan tunneli on teknisesti toteutettavissa. Helsingissä tunnelin suu voisi olla kätevästi Pasilassa. Matka taittuisi puolessa tunnissa ja Tallinnassa voisi halutessaan vaihtaa Keski-Eurooppaa kohti kiitävään junaan.

Tunneli ja siihen liittyvät liikennejärkestelyt ovat tietenkin kalliita. Hankkeen kustannusarvio on tällä hetkellä noin 9-13 miljardia euroa, josta varsinaisen tunnelin osuus on nelisen miljardia. Liikennöinnistä saadut maksut kuitenkin kattaisivat toiminta- ja ylläpitokustannukset ja osan investointikustannuksista. Osmo Soininvaara arvioi vuosi sitten, että tunnelin kautta tehtäisiin helposti noin 20 miljoonaa matkaa vuodessa.

Hanke on nyt todella positiivisessa vauhdissa. Päivän Hesarissa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen väläytti, että jopa Tampere voisi mahdollisesti osallistua tunnelisuunnitelmien seuraavaan vaiheeseen. Todella hieno uutinen!

Toki tunnelista pitää tehdä tarkemmat kannattavuuslaskelmat, että päättäjät voivat varmistua hankkeen hyödyllisyydestä.

Yksi hyötyjä olisi ainakin ilmasto. Muistin virkistämiseksi lisään tähän vielä eurooppalaisen raidemanifestin, jonka tein vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aallon kanssa viime keväänä.

Miksi Rail Baltica on mielestämme niin hyvä idea?

1) Koska junaliikenne ansaitsee poliittisen renessanssin. Se on ilmastoystävällinen vaihtoehto maantieliikenteelle ja lentämiselle. Liikenteen ohjaaminen taivaalta ja maanteiltä raiteille auttaa laskemaan hiilidioksidipäästöjä. Suuret rahdit tulee niin ikään siirtää renkaiden päältä raiteille.

2) Junalla matkustaminen on edelleen yksi mukavimpia tapoja siirtyä paikasta toiseen niin valtioiden sisällä kuin niiden välillä. Junassa voi tehdä töitä, lukea, rauhoittua ja nauttia maisemasta. Nopea ja mukava junayhteys olisi kilpailukykyinen vaihtoehto lentämiselle. Ja kun matkustaa junalla, sielu ehtii mukaan.

3) Euroopan tieverkostojen ruuhkia pitää joka tapauksessa purkaa. Junaliikenne on siihen erinomainen vaihtoehto.

4) Baltian radan rakentaminen tuo työtä ja tukee kestävää talouskasvua. Rail Baltica on Euroopan unionille erinomainen vihreän talouden investointikohde.

5) Suomen ja Baltian maiden tavoitettavuus ja alueellinen kehitys paranevat toimivien liikenneyhteyksien ansiosta.

PS. Alex Nieminen huomautti, että unohdin perusteista yhden olennaisen asian: ”Talsinki-kaksoispääkaupunki tuottaisi dynaamisen, eurooppalaisen talousalueen vastavetona Tukholmalle (ja Köpis-Malmölle). Työvoiman liikkuvuus, investointimahdollisuudet, jne. Kööpenhamina-Malmö:ssähän tämä talousalueen luominen oli keskeinen peruste sillan rakentamiseen.” Olen samaa mieltä, hyvin muotoiltu!

Kommentit

Kommentit

Kommentoi