Äänestäjän muotokuva, osa 12: Wali Hashi

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka.

EHDOKKAAN ASIANTUNTEMUS ON TÄRKEÄÄ

Teksti: Laura Rantanen
Kuva: Wali Hashin arkisto

Wali Hashi on turkulainen freelance-toimittaja, kolmen lapsen isä ja innokas jalkapallofani, joka nauraa hersyvästi ja rakastaa Suomea.

”Äänestäkää!”, sanoo mies, joka on kulkenut pitkän matkan köyhästä somalialaisesta katulapsesta suomalaisten tuntemaksi suorapuheiseksi maahanmuuttajaksi, joka arvostaa kotimaataan ja tarkkailee tarkkanäköisesti sen kehitystä ja suuntaa.

Yhteiskunnan asioihin vaikuttaminen on Walille tärkeää ja hän kannustaa siihen muitakin, jotta myös maahanmuuttajat saavat äänensä kuuluviin.  Itse hän on äänestänyt lähes kaikissa vaaleista siitä lähtien, kun aikoinaan sai Suomen kansalaisuuden.

”On tärkeää osallistua omalla äänellä päätöksiin. Suomi on osa EU:ta, ja siellä tehdyt ratkaisut vaikuttavat meihinkin. Siksi näissäkin vaaleissa on syytä olla mukana äänestämällä”.

70-luvulla Keski-Somaliassa kasvaneelle pikkupojalle äänioikeus, mielipiteenvapaus tai ihmisoikeudet olivat hädin tuskin utuinen haave, sillä päiviä hallitsi riipivä nälkä ja selviytymisen pakko. Wali ryhtyi 9-vuotiaana hankkimaan elantoaan kengänkiillottajana ja eli kadulla. Joskus hän onnistui lähettämään yksinhuoltajaäidilleen maissia ja sokeria.

Elämä muuttui kertaheitolla, kun somalialainen eno sai kokoon matkarahat ja lähetti 17-vuotiaan pojan turvaan repivän sisällissodan jaloista. Elettiin vuotta 1990. Matka päätyi osin sattuman kautta Suomeen, Nastolan pakolaiskeskukseen ja lopulta Turkuun.

Sittemmin Wali on osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun – ennen muuta Turkuun juurtuneena suomalaisena, taustaltaan somalina, muslimina ja pakolaisena.  Hänet tunnetaan sympaattisena ja positiivisena sillanrakentajana, joka kaihtaa jaottelua meihin ja muihin.

Kansainvälistyvässä Suomessa Wali arvostaa avoimuutta, rehellisyyttä ja yhteistyötä sen sijaan, että ongelmista vaietaan ja ihmiset vetäytyvät lokeroihinsa. Erilaisille mielipiteille on oltava tilaa, mutta vasta rakentava vuoropuhelu ja yhteistyö vievät asioita eteenpäin.

Vaaleissa Walille ratkaisevia ovat asia ja sisältö sekä ehdokkaan asiantuntemus ja osaaminen. Hän on aiemmin ollut monen maahanmuuttajaehdokkaan taustajoukoissa. Presidentinvaaleissa hän tuki Pekka Haavistoa rauhantekijänä, ulkopolitiikan osaajana ja poliitikkona, joka on aidosti läsnä ja yhteisellä asialla.

Sumuvuoren ehdokkuudesta ja vaaliohjelmasta Wali löytää paljon samoja piirteitä ja teemoja, jotka hän kokee itsekin omakseen.

”Sumuvuori ajaa tärkeitä asioita, kuten rauhan rakentamista, ilmastonmuutoksen torjumista ja sosiaalista vastuuta. Itselleni ehdottoman tärkeitä teemoja ovat tasa-arvo, ihmisoikeudet, kehitysyhteistyö ja globaali vastuu.”

Tärkeää on myös se, että EU:n päätöksentekoon saadaan uutta, dynaamista osaamista ja yhteistyötaitoja.

”Ehdokkaan pitää olla aktiivinen ja ajaa yhteisiä etujamme”.

Hersyvän aito nauru voisi olla myös yksi yhdistävä tekijä. Eloisan puhelias Wali Hashi on tuttu näky Turussa kaupungilla tai kauppakeskuksen vartijana. Hänet tunnetaan myös televisio-ohjelmista, joita mies on tehnyt kymmenittäin – vaikeista ja kipeistäkin aiheista, kuten ihmisoikeuksista, sodasta tai kunniaväkivallasta.

Usein keskustelun lomassa vakavakin aihe kääntyy hauskoihin sattumuksiin tai naurunpuuskahduksiin. Esimerkiksi siihen, että Suomeen tultuaan Wali aikoinaan huomasi, että takkia tarvitaan varsinkin talvella, tapaamisiin pitää tulla ajoissa ja kadulla kävellään reippaasti. Sittemmin äänestyskoppiin on marssinut pesunkestävä suomalainen.

Kommentit

Kommentit

Kommentoi