Äänestäjän muotokuva, osa 11: Kaisa Leka

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka.

TÄÄLLÄ KAISA, KUULEEKO EUROOPPA?

Teksti: Kirsikka Moring
Kuva: Kaisa Lekan albumi

Porvoolainen sarjakuvataiteilija Kaisa Leka, 36 , arvostettu Puupäätaiteilija, monille kielille käännetty, ja paitsi suomalaisissa myös erilaisissa Eurooppa –lehdissä julkaistu.

Harvoin tapaa näin kirkkaasti, perustellusti ja omakohtaisen kokemuksen suulla puhuvan taiteilijan kuin Kaisa.

Hän on tabujen rikkoja, omien synnynnäisten vammojensa = metalliproteesien avoin kuvaaja. Mutta vammaistaiteilijaksi hän ei halua ruuduttua.

”Vainko valkoinen mies on suuri taiteilija, taiteessaan vapaa? Vähemmistöt nyhrätköön nurkissa. Ei!”

Proteesit eivät ole estäneet Kaisaa kahdeksan vuoden kunnallispoliittisesta roolista Porvoon valtuuston ja kaupunginhallituksen vihreissä tai eduskuntaehdokkuudesta. Eivät myöskään pyöräretkiltä Islantiin, Murmanskiin, Jäämerelle, Välimerelle, Odessaan tai Costa Ricaan. ”Mutta yhtä suuri kokemus on pyöräillä telttaretkelle 25 kilometrin päähän kodistaa.”

”Pyöräillessä on maantien armoilla, irti omasta kontrollista. Tiellä kokee oman pienuutensa, ja on voitava heittäytyä, päästää irti, huomata, ettei aina tarvitse olla kiskomassa naruista!”

Hän uskoo vankkumattomasti, että taide voi muuttaa maailman.

”Haluan tehdä sarjakuvan, matalimman kynnyksen taiteen kautta näkymättömän näkyväksi.”

Kaisa tuo politiikan tavallisten ihmisten ulottuville. Parhaillaan hän tosin paastoaa politiikasta, etsii tietä omaan ajateluun ja tapaan korjata epäkohtia. ”Ehkä taiteeni on tärkein väline?”

”Ihmiset rakastavat tarinoita ja haluavat eläytyä toisten tunteisiin. Se lisää keskinäistä ymmärrystä.”

”On huolestuttavaa, jos EU ei kiinnosta. Meidän Eurooppamme, joka voisi olla maailmassa se vähemmän loppuun myrkytetty luonnonlinnake, puhdas, saastumaton eikä tehoviljelyn tuhoama. Raha ei ole maailmassa kaikki.”
EU:n valttikortit ovat Kaisan mielestä ympäristökysymykset ja RAUHA. Siksi Nanna.

”Nanna tuntee Suomen ja Euroopan turvallisuuspolitiikan yhtä hyvin kuin ympäristökysymyksetkin. Satu Hassin taistelua on jatkettava myrkyttömän ja vähemmän kemikaaleja sisältävän eurooppalaisen ruuan puolesta.”

Kaisa vierastaa Natoa, amerikkalaisten eri puolilla maailmaa tekemiä aggressiivisia interventioita, joihon Suomi jäsenenä olisi osallinen. ”On moraalisesti vaikea ajatella jäsenyyttä. Mieluummin olen rakentamassa EU:n yhteistä puolustusta ja rauhanunionia.”

Hiiri on Kaisa alter ego. Mustakorvainen älykkö, rohkea toimija, asioiden kyseenalaistaja. Se syntyi 1990-luvun lopussa.

Kaisa halusi törmäyttää kaksi maailmaa, Mikki Hiiren ja oman mustakorvansa. Mikki ei voisi tehdä tai sanoa kaikkia niitä asioista, joita Kaisan hiiri. Kuuleeko Eurooppa?

Kaisa on hindu, koska sen filosofia tuo toivoa maailman eriarvoistamille ja pystyy selittämään pahuuden olemuksen tavalla, joka puhuttelee Kaisaa.

”Enää en ole tosin yhtä mustavalkea kuin joskus aiemmin.”

Kaisa kertoo miten vaikea oli oman EU-ehdokkaan valinta. Nanna Johanna Sumuvuori valikoitui tarkan pohdinnan jälkeen.

”On vapauttavaa, että minulla on hyvä ehdokas, jonka takana seison. Ei tarvitse itse esittää mitään.”

Kommentit

Kommentit

Kommentoi