Äänestäjän muotokuva, osa 10: Jukka Relander

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka.

NANNALLA ON TAKTISTA ÄLYÄ

Teksti: Kirsikka Moring
Kuva: Jukka Relanderin arkisto

Kovan tason kulttuurivaikuttaja. Juuri sitä Jukka Relander, 47, on monessa kerroksessa: Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja, esseisti, kolumnisti, kansanvalistaja, matkasaarnaaja, kulttuuripoliitikko, Helsingin kaupunginvaltuutettu, pienten lasten isä.

Ja äänityöläinen, joka sanoo nykyään myös puhuvansa kolumneja.

Jukka laskee Nannan ja vihreiden mahdollisuuksia eurovaaleissa. Kuusi prosenttia äänistä = yksi paikka. 12 prosenttia = kaksi paikkaa. 18 prosenttia on kolme paikkaa.

”Eurovaaleissa äänestäminen painottuu koulutettuihin kansalaisiin. Se on hyväksi vihreille. Myös äänestysaktiivisuus on vihreiden etu.” Joten vaalityötä tarvitaan.

Jukka on Nannan tukiryhmässä, koska ”olemme tehneet kaikki vaalit yhdessä”. Ensimmäisen kerran hän äänesti Nannaa 2000-luvun alussa. Ja tietenkin he ovat myös toistensa luottoihmisiä.

”Nanna ottaa ihmisten huolet vakavasti. Ensin hän selvittää eteensä tulleen asian taustat ja ongelman ytimen. Sitten hän tarvittaessa ottaa sen agendalle – ja alkaa toimia!”

”Hänellä on kyky hahmottaa kokonaisuuksia, ja hänellä on hallussaan sekä strategia että taktinen äly.

”Nanna on kansainvälinen ja notkeasti liikkuva uuden ajan poliitikko. ”Hän on jo siellä, Oxfordissa, eurooppalaisuuden ytimessä.”

Kokonaisuuksia onkin kiire hahmottaa, jos haluaa taistella EU:n  tasolla ilmastopolitiikan tervehdyttämiseksi. Siirtymistä uusiutuvaan energiaan on nopeutettava.

”Ja sekä Suomen että EU:n on syytä katsoa peiliin. Molemmilla menee taloudellisesti huonosti. Saksa ei ole jaksanut vetää EU:ta kasvu-uralle.”

”Suomen pitäisi uskoa mahdollisuuksiinsa eikä tuijottaa heikkouksiinsa!”

Europpalaisella demokratialla on myös isot haasteensa. ”Unkaria ei pystytty laittamaan kuriin vaikka sen politiikka on räikeästi eurooppalaisten arvojen vastaista.”

”Jos EU:n talous ei ole kunnossa, syntyy Unkari-ilmiöitä.” Ääriliikkeille on tilaus.

Jukan mielestä EU:n turvallisuuspolitiikalla on vain yksi suunta, rauhanomainen konfliktien ratkaisu. EU:n on Venäjän suurin asiakas kaasun ja öljyn ostajana. Sillä on merkitystä – moneen suuntaan.

”Euroopan parlamentissa pelataan isoilla panoksilla. Siinä katsotaan kenen perse kestää merivettä.

Nannan kestää. Siitä on näyttöä.”

Kommentit

Kommentit

Kommentoi