Äänestäjän muotokuva, osa 9: Petri Turunen

 |  Ei kommentteja

JOHANNA ON TULTA MUNILLE JA MUNASARJOJEN ALLE

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka.

Teksti: Eija Tuunainen
Kuva: Anne Väisänen

Petri Turunen, s. 1971, kirjailija

Petri Turunen suhtautui puoluepolitiikkaan pitkään kyynisen ironisesti. Hän lainaa mielellään Winston Churchillia, yhtä Sumuvuoren lempihahmoa poliittisessa historiassa:

”Demokratia on huonoin hallintotapa, ellei mukaan lasketa kaikkia muita hallintotapoja, joita aika ajoin on kokeiltu.”

Turusen silmissä demokratia on kestävyyslaji, eikä oma ehdokas kärsi sen paremmin henkisestä kestävyysvajeesta kuin intohimovajeestakaan.
”Johanna ei ole menossa parlamenttiin hengailemaan tai kasvamaan korkoa, hän on menossa sinne töihin.”

Petri Turunen on risupartainen saarnaaja Mäntän kaupungista. Peruskoulun jälkeen kouluinhoinen ja musiikkiin hurahtanut Petri meni kauppaoppilaitokseen vain, koska se sijaitsi lukion ja ammattikoulun välissä.

Myöhemmin Turunen hakeutui Helsingin kautta Jyväskylään opiskelemaan kirjallisuustiedettä, mutta opinnot keskeytyivät, kun filosofian merkonomi julkaisi esikoisteoksensa vuonna 1997 ja sai ensimmäisen apurahan kaunokirjalliseen työskentelyyn.

Turunen on paitsi useiden kansalaisjärjestöjen myös Suomen Kirjailijaliiton jäsen. Taiteen ja politiikan suhteesta omassa elämässä hän suostuu kertomaan vain sen, että ne viihtyvät huonosti samassa vuoteessa.

”Tarmokas, valpas ja aikaansaava”, Turunen kuvailee omaa ehdokastaan. ”Monissa liemissä keitetty ja tulee löytämään europarlamentissa nopeasti paikkansa omassa ryhmässä ja valiokunnissa sekä ihmiset yli maa- ja puoluerajojen.”

Turusen mielestä EU on tietyömaa, jonka perusparannukseen kuuluu pyllistäminen lobbarivallalle, kansalaisten parempi kuuleminen ja päätöksenteon avoimuus.

Hän kannattaa kaikkia Sumuvuoren vaaliteemoja, mutta nostaa tärkeimmiksi kaksi ylitse muiden: ilmastonmuutoksen torjumisen ja EU:n roolin rauhanrakentajana.
Jälkimmäisen suhteen Turusen pyssyssä riittää paljonkin ruutia Ukrainan tilanteen vuoksi.

”EU on yksi konfliktin osapuolista, ja sen kädet ovat kainaloita myöten kompostissa, joka muhii vielä pitkään. Tarvitaan paljon kärsivällisyyttä ja diplomatiaa – ei verta, hikeä ja kyyneleitä.”

”Elämme edustuksellisessa demokratiassa, joten ei ole samantekevää, äänestääkö parasta vai toiseksi tai viidenneksi sopivinta.”

Kommentit

Kommentit

Kommentoi