Äänestäjän muotokuva, osa 8: Amu Urhonen

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka.

YHDENVERTAISUUS YHDISTÄÄ

Teksti ja kuva: Amu Urhonen, Kynnys ry:n puheenjohtaja

Koko aikuisikäni olen kuulunut vihreisiin ja toiminut aktiivisesti useissa järjestöissä, pisimpään vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:ssä. Kaikki alkoi maailmantuskasta ja ymmärryksestä, että jokainen voi tehdä oman osansa paremman maailman eteen. Nykyään olen varavaltuutettu ja Kynnyksen puheenjohtaja. Jossain vaiheessa minulla oli kymmeniä luottamustoimia, mutta elämäntilanne on vähän karsinut niitä.

Tapasin Nannan ensimmäisen kerran muistaakseni kymmenen vuotta sitten, kun me molemmat olimme eurovaaliehdokkaina. Hänkin on ollut mukana politiikassa ja järjestöissä pitkään. Olemme tehneet töitä yhdessä puoluevaltuuskunnassa ja -hallituksessa. Olen ollut vaikuttunut siitä, miten Nanna on yhtä aikaa äärettömän ahkera ja hyväntuulisen rento. Huomaa, että hänelle politiikka on aidosti intohimo. Toisaalta hän ei roiku vallassa väkisin, vaan pitää lyhyempiä ja pidempiä taukoja. Elämässä on muitakin tärkeitä asioita. Meille molemmille niitä ovat ainakin kirjat.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat keskeisiä arvoja, jotka yhdistävät minua ja Nannaa. Kaikille ihmisille kuuluu oikeus omiin valintoihin, osallisuuteen ja oikeudenmukaiseen kohteluun. Näiden asioiden eteen on tehtävä paljon töitä etenkin näinä aikoina, jolloin köyhyys ja eriarvoisuus koskettaa ja uhkaa yhä useampia.

Pidän EU:ssa monesta asiasta, mutta aivan erityisesti ihmisten vapaasta liikuvuudesta. Se saisi toteutua myös maailmanlaajuisesti. Monille ihmisille osallisuuden ja liikkuvuuden edellytys on esteettömyys. Tarkoitan sitä laajassa mielessä. Niin fyysisen ympäriston, tietoteknisten ratkaisujen kuin asenneilmapiirin täytyy huomioida ihmisten moninaisuus.

Esteettömyys on itsessään ihmisoikeus ja samalla se on edellytys monen muun ihmisoikeuden toteutumiselle. Esteettömyydessä on vielä hyvin paljon tekemistä sekä EU:ssa että muualla maailmassa. Liian usein esteettömyys nähdään turhana lisäkuluna tai pienen joukon kohtuuttomana vaatimuksena. Nanna ei ole riippuvainen esteettömyydestä samalla tavalla kuin esimerkiksi minä, mutta hän ymmärtää sen tärkeyden täysin.

Kolmevuotias tyttäreni on minulle maailman tärkein ihminen. Olen onnellinen, että saan elää niin fiksun ja riemukkaan tyypin kanssa. En silti ajattele, kuten monet, että vasta lapsen saatuaan ymmärtää olennaiset asiat elämässä ja politiikassa. Tärkeintä on ymmärtää, että kaikki toimintamme vaikuttaa myös ihmisiin ja eläimiin, jotka ovat erilaisia kuin minä itse ja joita en tunne. Heihin kuuluvat myös tulevat sukupolvet. Minua äänestäjänä rauhoittaa ajatus siitä, että Nanna ymmärtää tämän.

Kommentit

Kommentit

Kommentoi