Äänestäjän muotokuva, osa 7: Laura Rantanen

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka.

JOHANNAN AIKA ON NYT

Teksti ja kuvat: Laura Rantanen, Johanna Sumuvuoren kampanjapäällikkö

”Tutkin joulukuussa vihreiden eurovaaliehdokaslistaa otsa rypyssä. Listalta puuttui jotain hyvin olennaista. Ehdokas, jolta löytyisi vahvan sisältöosaamisen, itselleni merkityksellisten politiikan painopisteiden ja kokemuksen lisäksi hullua rohkeutta ja kyky katsoa asioita laajemmin kuin vihreiltä on totuttu odottamaan.

Johanna Sumuvuori. Pyysin häntä ehdolle, ja muutaman päivän mietittyään hän vastasi kyllä. En tietenkään ollut ainoa, joka halusi Johannasta vihreän europarlamentaarikon. Kyselyitä oli tullut hänelle pitkin syksyä.

Ajatuksemme kampanjan ja politiikan tekemisestä kohtasivat niin hyvin, että minusta tuli Johannan vaalipäällikkö. Minulla on aiempaa kokemusta poliittisesta kampanjoinnista kunnallisvaaleista, eduskuntavaaleista ja eurovaaleista. Vaalipäällikkönä olen ollut sekä kunnallis- että eduskuntavaaleissa.

Olen ollut mukana myös useissa poliittisesti sitoutumattomissa järjestökampanjoissa, esimerkiksi vanhassa työpaikassani Amnesty Internationalin Suomen osastossa sekä Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä ja Animaliassa.

Nautin kampanjantekoon liittyvästä sähköisestä tunnelmasta ja allekirjoitan sanonnan, että vaalit ovat ihmisen parasta aikaa. Ei se ihan vitsi ole.

Johannan kanssa meitä yhdistää poliittisten tavoitteiden lisäksi monta maallisempaakin asiaa: rakastamme yli kaiken pieniä ihania lapsiamme, olimme nuorena punkkareita, emme osaisi elää ilman hyvin laitettuja sanoja niin taiteessa kuin kaskuissa. Olemme molemmat nopeita ihmisiä.

Viime Brysselin vierailullamme hämmentynyt virkahenkilö huomautti meidän täydentävän toistemme lauseet, ja kampanjan graafikko kutsuu meitä lempinimillä Tiku ja Taku. Tässä toisiamme täydentävässä energiassa on voimaa, jonka uskon vievän pitkälle.

Näen, että Johannan aika europarlamentaarikkona on nyt. Hänellä on kokemusta niin kansanedustajana, kunnallispoliitikkona kuin puolueen johtotehtävistäkin. Viime aikojen jatko-opinnot Oxfordissa ovat valmistaneet häntä poliitikkona astumaan entistä isompiin maihinnousukenkiin.

Vaikka Johannan erityisosaamista politiikassa on turvallisuuspolitiikka ja konfliktinehkäisy, hän ei poteroidu. Johanna on tunnettu siitä, että hän kykenee tekemään tehokasta yhteistyötä yli puoluerajojen. Hän osaa löytää yhdistäviä tekijöitä erottavien sijaan. Brysselissä hänellä on verkosto valmiina.

Poliittisessa tilanteessa, jossa epävarmuus ihmisten turvallisuudesta on lisääntynyt useissa Euroopan maissa ja ympäristöuhat ovat scifin sijaan tätä päivää, tarvitsemme EU:n päätöksentekoon Johannan kaltaisia rauhantekijöitä.

Tutustuin Johannaan vuosituhannen vaihteessa Helsingin Rauhanasemalla. Olimme molemmat aktiivisesti mukana rauhanjärjestöjen toiminnassa. Ihmisiässä kaveruutemme saisi jo hankittua mopokortin. Johanna on samassa ajassa kasvanut poliitikkona vaiheeseen, jossa hänen on aika laittaa peliin koko osaamisensa ja näyttää mihin hänen kapasiteettinsa riittää. Se ei ole ihan vähän.”

Kommentit

Kommentit

Kommentoi