Ylijäämäruoan myynti tai jakelu kouluissa – valtuustokysymys

 |  Ei kommentteja

Tein juuri kyselytuntikysymyksen Helsingin kaupunginvaltuuston kyselytunnilla hävikkiruoan vähentämisestä Helsingissä. Varsinainen kysymys oli, voisiko Helsinki aloittaa ylimäämäruoan myyntikokeilun tai jakelun jo kuluvan kevään aikana ruokahävikin vähentämiseksi. Vasemmistoliiton valtuutettu Petra Malin teki asiasta aloitteen jo viime vuoden puolella ja se keräsi valtuutetuilta 56 allekirjoitusta. Jo allekirjoitusten määrä on voimakas viesti.

On arvioitu, että Suomessa heitetään vuosittain pois 120-160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Se tekee 20-30 kiloa henkeä kohden. On myös arvioitu, että kotitalouksista roskiin päätyvän ruokajätteen päästöt vastaavat noin 100 000 auton ilmastovaikutusta.

Tämänkin ongelman pienentämiseksi kaupunki voi tehdä jotain. Muutamissa suomalaisissa kaupungeissa on päätetty kokeilla ylijääneen kouluruoan myyntiä, esimerkiksi Jyväskylässä ja Tampereella.

Tampereella ylijäänyttä ruokaa aiotaan myydä muutamassa koulussa kokeiluluontoisesti ruokailun päätyttyä. Sen lisäksi Tampereen kotiateriapalvelun ylijäänyttä ruokaa lahjoitetaan ruoka-apuun. Rovaniemellä ylijäänyttä kouluruokaa on tarjottu ilmaiseksi paikkakunnan iäkkäille ihmisille.

Helsingin pitää ottaa mallia näistä kaupungeista ja kokeilla muutamissa kouluissa ylijäämäruoan myyntiä. Kokeileminen on hyvä tapa testata uusia käytäntöjä. Jos homma ei toimi, kokeilua ei tarvitse jatkaa. Jos se toimii, homman voi vakinaistaa. Jyväskylässä on saatu sen verran hyviä kokemuksia ylijäämäruoan myynnistä, että kokeilua aiotaan jatkaa.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoi vastauksessaan, että Palmia ja opetusvirasto suhtautuvat kokeiluun periaatteessa myönteisesti, mikäli kokeilu toteutetaan hallintokuntien välisenä yhteistyönä, eikä siitä ole haittaa päivittäiselle toiminnalle. Ainakaan muista kaupungeista tällaista signaalia ei ole tullut, joten ei muuta kuin kokeilemaan. Ruokaa voi joko lahjoittaa tai myydä. Päivi Storgård (rkp) muistutti, että Jyväksylässä 1,50 euron hintaa peritään ruoan ohella tarjottavasta leivästä, levitteestä ja maidosta. Varsinainen ruoka on ilmaista.

Petra Malinin aloite käsitellään jo toukokuussa valtuustossa. Siihen ei ole onneksi pitkä aika, vaikka itse ajattelin, että homman voisi polkaista käyntiin aiemminkin. Asia toteutunee, sillä illan keskustelussa kokeilu sai paljon kannatusta yli puoluerajojen.

Uskallan jo ajatella, että hyvä Helsinki! Ja kiitos Jyväskylä, Tampere ja Rovaniemi!

Lue lisää hävikkiruoasta:  http://www.saasyoda.fi/ruokahävikki-suomessa

Kommentit

Kommentit

Kommentoi