Onnenpotku Helsingin keskustakirjastolle

 |  Ei kommentteja

Tänään julkistetettiin vihdoin Helsingin keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun voittaja. Helsingin Sanomat raporti etunenässä, että voittaja on – tadaa – arkkitehtitoimisto Alan ehdotus nimeltä Käännös. Olen vaikuttunut ja onnellinen – Käännös oli yksi ennakkosuosikeistani. Nyt kirjastotoimen on hyvä jatkaa konkreettisia neuvotteluja mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Kiinnostavia tahoja on ilmaissut jo kiinnostuksensa. Julkisuudessa on mainittu jo esimerkiksi Tekes ja Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (KAVA).

Keskustakirjastoa on koko ajan kehitetty kansallisena hankkeena, joka tulee hyödyttämään Helsingin seudun lisäksi koko maata ja myös kansainvälisiä vierailijoita. Tänään selvisi, että valtio lähtee mukaan ja keskustakirjasto on valittu Suomen juhlavuoden 2017 kärkiprojektiksi! Tämä oli päivän paras uutinen, vaikka rahoituksen taso ei ole vielä selvillä. Luotan siihen, että ministeri Arhinmäki huolehtii rahoituksen riittävyydestä.

Keskustakirjastosta on toivottu matalan kynnyksen tilaa, jossa kaupunkilaiset voivat tehdä muutakin kuin kuluttaa rahaa. Töölönlahti kaipaakin kirjaston kaltaista tilaa Oopperatalon, Musiikkitalon, Sanomatalon, eduskuntatalon ja muiden alueella vaikuttavien instituutioiden seuraan.

Keskustakirjaston suunnittelussa puolueet laidasta laitaan ovat korostaneet, että tämä hanke ei uhkaa Helsingin lähikirjastoverkkoa. Kulttuuri- ja kirjastolautakunta on ansiokkaasti puolustanut vuosien varrella kirjastolaitosta kautta linjan. Myös lähiöissä on oltava hyvät ja saavutettavat kirjastopalvelut. Keskustakirjastosta on tarkoitus kehittää myös eräänlainen kirjastojen laboratorio: siellä testatut uudet käytännöt voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan myös muissa kirjastoissa.

Keskustakirjastosta on luotava kaupunkilaisten ja vieralijoiden käyttöön monipuolinen tila, jossa voi paitsi lainata perinteisesti kirjoja, myös työskennellä, lukea, saunoa, leikkiä ja kahvitella. Yksi oma esikuvani keskustakirjastolle on Tukholman Kulturhuset, jossa voi päätyä kirjastoon, lounaalle, ilmaiseen taidenäyttelyyn, teatteriin, Design-kauppaan, nuorisotilaan tai Rum för Barn -lastenkirjastoon leikkimään. On lähdettävä siitä, että kirjastosta tulee vetonaula muillekin kuin helsinkiläisille. Keskustakirjastosta voi hyvin tulla myös kantakaupungin monipuolisin kulttuuritila, johon myös turistit tuntevat vetoa.

Helsingin kirjastotoimi ansaitsee erityiskiitoksen siitä, miten hyvin kaupunkilaiset on otettu mukaan keskustakirjaston suunnitteluun. Tästä on satanut kiitosta Berliinistä saakka: Berliner Zeitung kirjoitti viime kuussa, että Berliinin uuden kirjaston suunnittelussa tulisi ottaa oppia Helsingistä, jossa kansalaisia on pidetty hyvin ajan tasalla hankkeesta. Berliinin uuden pääkirjaston suuunnittelua on kritisoitu virkamiesvetoisuudesta ja epäavoimuudesta.

Kiitos Helsingin kirjastotoimi, hyvää työtä teette!

Kommentit

Kommentit

Kommentoi