Valtuustolta buustia tilojen väliaikaiskäyttöön!

 |  Ei kommentteja

Huraa Helsingin kaupunginvaltuusto!
Äänestytin juuri valtuustoa tyhjien tilojen käyttöön liittyvästä aloitteestani, koska kaupunginhallituksen vastaus oli niin nihkeä. Esitin aloitteessani, että kaupunki laatisi suunnitelman tyhjillään olevien tilojen väliaikaiskäytön lisäämiseksi ja markkinoimiseksi mahdollisille käyttäjille. Kaupunginhallituksen vastaus ei vastannut millään tavalla itse kysymykseen, joten oli pakko esittää palautusta uuteen valmisteluun. Palautusesitykseni meni läpi äänin 66-11 (5 tyhjää, 6 poissa) – sitä tuettiin yli puoluerajojen!

Saamassani vastauksessa löpistiin löyhästi siitä, miten ”tyhjien tilojen antaminen vuokralle epäkaupalliseen yleishyödylliseen käyttöön tai kulttuurikäyttöön on sinänsä tavoitteena kannatettava siihen soveltuvissa kohteissa”. Vastausteksti oli käytännössä kopioitu sanasta sanaan Kimmo Helistölle annetusta aloitevastauksesta, jossa oli hieman eri sisältö, vaikka aihepiiri oli sama.

Kimmo Helistö esitti erinomaisessa aloitteessaan, että mikäli kaupunki ei saa kohtuullisessa ajassa (6-12 kuukaudessa) tyhjillään olevaa kohdetta myytyä tai vuokrattua, sen annetaan tarjousten perusteella epäkaupalliseen, yleishyödylliseen tai kulttuurikäyttöön määräajaksi vuokralle.

Oman aloitteeni varsinainen sisältö oli tämä:

”Valtuustoaloite 26.9.2012

Tilojen väliaikaiskäyttö

Kaupunki voisi hyödyntää nykyistä paremmin omistuksessaan olevia tyhjillään olevia tiloja esimerkiksi väliaikaisessa yritys-, kulttuuri- tai harrastustoiminnassa. Tyhjät ja vapautuvat tilat on kartoitettava niiden markkinoinnin helpottamiseksi.

Kiinteistöjä voi olla pitkiä aikoja tyhjillään esimerkiksi silloin, kun uutta vuokralaista tai ostajaa ei ole vielä löytynyt. Jonkin verran väliaikaiskäyttöä on jo toteutettu. Yksi hieno esimerkki on Jätkäsaaren L3-rantamakasiini, joka on vuokrattu väliaikaiseen kulttuurikäyttöön ja luovien alojen työntekijöiden työtiloiksi.

Tämän aloitteen allekirjoittajat edellyttävät, että kaupunki laatii suunnitelman tyhjillään olevien tilojen väliaikaiskäytön lisäämiseksi ja markkinoimiseksi mahdollisille käyttäjille.”

Puhun aloitteessani muustakin kuin epäkaupallisesta käytöstä. Otan esiin esimerkiksi yrittäjät, joilla voisi olla tarve väliaikaisille toimitiloille. Aloitteen varsinainen pointti on tyhjien tilojen suunnitelmallinen markkinointi siten, että mahdolliset tilan tarvitsijat löytäisivät sopivia kohteita.

Väliaikaisvuokraus olisi win-win tilanne, koska kyseessä olisi kiinteistöt, jotka olisivat muussa tapauksessa täysin tyhjillään. Vuokraamalla tiloja lyhytaikaiseen käyttöön niistä olisi mahdollista saada edes jotain tuloja sen sijaan että ne seisovat tyhjillään.

Helsingin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa vuodelta 2012 todetaan, että tyhjiä tiloja voidaan kyllä ottaa tilapäisesti esimerkiksi kulttuurikäyttöön, mikäli tilat täyttävät terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset. Samaan hengenvetoon kuitenkin todetaan, ettei kiinteistöviraston tilakeskus vuokraa tiloja alennetulla vuokralla, mutta hallintokunnat voivat halutessaan antaa tukea vuokranmaksuun.

Mielestäni byrokratiaa ei ole syytä monimutkaistaa. Mikäli väliaikaiseksi käyttäjäksi ei löydy markkinahintaista vuokraa maksavaa vuokraajaa, pitäisi tilakeskuksella olla valmius vuokrata tila edullisesti esimerkiksi kulttuuritoimijalle tai yrittäjälle.

Olen todella tyytyväinen, että valtuusto tuki palautusesitystäni. Kiitos, kollegat!

Kommentit

Kommentit

Kommentoi