Palvelualoite on rajaava ja antaa etuajo-oikeuden yrityksille

 |  Ei kommentteja

Helsingin vihreät ei ole kannattanut palvelualoitetta kokoomuksen esittämässä muodossa. Helsingin sanomat uutisoi tänään, että kokoomuksen lempilapsi on kaatumassa. Kokoomus pyysi tänään kaupunginhallituksessa palvelualoite-esityksen kuitenkin kahdeksi viikoksi pöydälle, eli käsittely siirtyy uudelle kaupunginhallitukselle.

Vihreät esitti viime vuoden toukokuussa palvelualoitteelle vaihtoehtoista mallia, jossa kaupunki kehittäisi menettelytapoja, joilla kaikenlaiset kaupunkilaisten, järjestöjen ja yritysten hyvät ideat ja aloitteet otetaan vastaan, käsittelyyn ja toteutukseen. Kaupunki voisi esimerkiksi palveluita suunnitellessaan ottaa niiden käyttäjät mukaan ideointiin jo valmisteluvaiheessa. Näin kuntalaisilla eli palveluiden käyttäjillä olisi parempi mahdollisuus vaikuttaa niiden sisältöön.

Vihreiden taannoista ehdotusta tuki vain vasemmistoliitto ja keskusta. Sosialidemokraatit kannattivat silloin aloitteen selvittelyä. Olemme iloisia, että demarit ovat muuttaneet mieltään ja ovat valmiita esittämään esityksen hylkäämistä.

Palvelualoitteen huonoin puoli on, että se rajaa vastaanotettavat ehdotukset kapeasti palvelutuotantoon ja antaa etuajo-oikeuden yrityksille. Lisäksi idean esittäjä ei saisi välttämättä sitä toteuttaa, vaan toteuttaja yleensä kilpailutetaan.

Toimintaa varten ei ole syytä rakentaa raskasta koneistoa, vaan kaupunkilaisilta tulevien aloitteiden käsittely pitäisi toteuttaa kaupungin normaalina toimintana. Kuntalaisaloite on jo käytössä, mutta sen painoarvoa pitäisi nostaa kaupungin päätöksenteossa.

Kommentit

Kommentit

Kommentoi