Avoin lähdekoodi on keino pienentää tietotekniikan kustannuksia ja vähentää riippuvuutta yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta

 |  Ei kommentteja

VALTUUSTOALOITE 13.6.2012

AVOIMEN LÄHDEKOODIN TOIMISTO-OHJELMISTON YLLÄPITÄMINEN KAUPUNGIN TYÖASEMILLA

Talous- ja suunnittelukeskuksen tietotekniikkaosaston julkaiseman selvityksen perusteella Helsingin kaupunki on huomattavan riippuvainen yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta ja lyhyen aikavälin kustannukset kilpailijoiden tuotteisiin siirtymisestä ovat niin suuret, ettei esimerkiksi nykyistä toimisto-ohjelmistoa voi vaihtaa tai asettaa vapaaseen kilpailutukseen.

Tietotekniikkaosaston on ryhdyttävä toimenpiteisiin riippuvuuden purkamiseksi yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta, koska se altistaa kaupungin sekä taloudellisiin että toiminnalisiin riskeihin. Toimittaja voi esimerkiksi sanella vapaasti lisenssimaksujen suuruden ja kaikki kaupungin asiakirjat ovat toimittajariippuvaisessa tiedostomuodossa, joita ei välttämättä voi virheettömästi avata tulevaisuudessa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme, että käytännön toimenpiteenä tietotekniikkaosaston on vähintään taattava, että pilotissa kaikkiin kaupungin työasemiin asennettu toimittajariippumaton avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmisto OpenOffice (vuodesta 2011 nimeltään LibreOffice) säilytetään nykyisen toimisto-ohjelmiston rinnalla ja että sitä ylläpidetään ja päivitetään säännöllisesti uusimpaan LibreOffice-versioon.

Esitetty toimenpide on suhteellisen edullinen verrattuna sen tuottamaan hyötyyn kaupungille tulevissa miljoonaluokan lisenssineuvottelutilanteissa nykyisen toimisto-ohjelmistotoimittajan kanssa.

Vt. Johanna Sumuvuori + 50 muuta allekirjoittanutta valtuutettua

Kommentit

Kommentit

Kommentoi