Apua Japaniin

 |  Ei kommentteja

Olin tasan vuosi sitten työmatkalla Japanissa tutustumassa muun muassa maan energiapolitiikkaan. Japani on maailman kolmanneksi suurin ydinsähkön käyttäjä, joka on rakentanut ydinvoimaloita myös meren rannalle. Samaan aikaan maan kansalaisten suurimpia pelkoja ovat olleet maanjäristysten ja hirmumyrskyjen uhat.

Nyt seuraan reaaliaikaista uutisvirtaa pahimmasta mahdollisesta tapahtumasarjasta eli maanjäristyksen ja tsunamin tuhoista ja Fukushiman ydinvoimalan räjähdyksestä. En olisi millään voinut uskoa, että näin pian matkani jälkeen jytisee. Ahdistaa aika tavalla. STT lähetti juuri tiedotteen, jonka mukaan reaktorisydän on sulamassa ja ilmaan on päässyt radioaktiivinen pilvi.

Japanin ydinonnettomuus on pahin sitten Tshernobylin vuoden 1986 onnettomuuden. Olen pitänyt Tshernobylin onnettomuutta yhtenä oman poliittisen tietoisuuden kehittymisen avaintapahtumana. Olin turman aikaan kymmenvuotias, ja Suomi sattui olemaan kohtuullisen lähellä Ukrainaa. Silloin tuli kelailtua lapsen huolikertoimella, uskaltaako syödä kotimaisia marjoja ja herkkusieniä ja miten kauas laskeuma vaikuttaa. Oli pelottavaa ajatella myös ikätovereiden kohtaloita onnettomuusalueella tai sen lähellä. Japanin onnettomuus on niin vakava, että toivon koko kansainvälisen yhteisön miettivän, millaisia riskejä ihmiskunta ottaa energiaratkaisujensa suunnittelussa.

Juuri nyt on kuitenkin tärkeintä saada apua Japaniin, jos maa sitä pyytää. Suomen Punainen risti on kohottanut avustusvalmiuttaan ja avannut verkkosivun läheisten tavoittamiseksi Japanista ja katastrofiavun keräämiseksi. Myös Kirkon ulkomaanapu on varautunut avustamiseen. Jos avunpyyntö tulee, SPR on valmiina lähettämään apua vuorokauden sisällä. Myös ulkoministeri Stubb on luvannut Suomen avustavan Japania, jos avunpyyntö tulee.

Vaikka Japani on valmistautunut maanjäristyksiin hyvin, apua tullaan epäilemättä silti tarvitsemaan. Kuten SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho toteaa Ylen uutisessa, alueen asukkaat tarvitsevat apua vielä pitkään, koska koko tuhoalueen perusinfrastruktuuri on rakennettava uudelleen. Vuoden 2004 tsunamin jälleenrakennus Sri Lankassa saatiin vasta tänä vuonna valmiiksi.

Linkit:

SPR:n katastrofirahasto

SPR: n verkkosivu läheisten tavoittamiseksi Japanista

YLE: n uutinen: Suomi on valmis lähettämään apua Japaniin

Kommentit

Kommentit

Kommentoi