Hauras sananvapaus

 |  Ei kommentteja

Lehdistönvapauden ylläpitäminen vaatii jatkuvaa toimintaympäristön tsekkausta myös niissä maissa, joissa asiat ovat paremmin. Surullista kyllä, vähemmistö maailman ihmisistä asuu vapaan median maissa.

Ruumiit rajoillamme

 |  Ei kommentteja

Suomessa käydään vaalien jälkeen kiivasta keskustelua kuplista. Että kumpi on enemmän oikeassa, Helsingin Kallion Rytmi-baarin kupla vain Viitasaaren ABC:n kupla. Enemmän olen huolissani ”kuplasta”, joka on koko Euroopan unionin kokoinen.

10 syytä äänestää Vihreitä vuonna 2015

 |  Ei kommentteja

Vihreillä on näissä vaaleissa ohjelma, josta olen erittäin ylpeä. Sen lisäksi olemme julkistaneet vihreän tiekartan talouteen, joka täydentää vaaliohjelmaamme. Keräsin tavoitteistamme valitut palat: 10 syytä äänestää vihreitä eduskuntavaaleissa 2015. Toivottavasti siitä on apua äänestyspäätöstä tehtäessä.

Suomalaiset haluavat parempaa ilmastopolitiikkaa!

 |  Ei kommentteja

Ympäristöministeriö julkaisi tänään suomalaisen ilmastobarometrin tulokset. Kyselytutkimuksesta käy ilmi, että suurin osa suomalaisista kokee ilmastonmuutoksen suureksi globaaliksi uhaksi, ja on sitä mieltä, että Suomen tulee toimia aktiivisesti ilmastonmuutoksen torjumiseksi riippumatta muiden maiden toimista.

Eläinsuojelulaki uusiksi

 |  Ei kommentteja

Olen toiminut eläinten oikeuksien puolesta niin kauan kuin olen ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Liityin 1980-luvun lopulla eläinsuojelujärjestöihin ja lähettelin kansanedustajille vetoomuskortteja, joissa toivoin kivuliaiden eläinkokeiden lopettamista ja turkistarhaamisen kieltämistä. Nyt olen itse toiminut kansanedustajana, mutta työsarkaa valitettavasti riittää aina vain ja paljon.

Suomi: miljoonan yksinelävän maa

 |  Ei kommentteja

Koti on lähes poikkeuksetta ihmisen tärkein paikka. Se on siis paitsi kullan kallis, joillekin myös liian kallis. Yksin asuminen on todella tyyristä etenkin pääkaupunkiseudulla. Asiaa ei helpota se, että yksin asuvat ovat muita todennäköisemmin pienituloisia.

Sipilä, onko hallituksessasi kulttuuriministeriä?

 |  Ei kommentteja

Yhteiskunnan sivistystä kuvaa myös se, miten se tukee ja arvostaa kulttuuria.

Valtion kulttuuripolitiikalla on merkittävä rooli luovien alojen menestykselle. Kulttuuripolitiikan ohjaaminen on tärkeä tehtävä. Se ei voi olla mikään vähäpätöisempi sivuhomma, joka hoidetaan muiden tehtävien ohella. Maa ansaitsee ja tarvitsee kulttuuriministerin.

Nuoret asunnottomat

 |  Ei kommentteja

Oma koti on monelle nuorelle ihmiselle kaukainen haave, ja tuntuu karkaavan yhä kauemmas. Alle 25-vuotiaiden asunnottomuus kääntyi kasvuun vuonna 2011. Kun heitä tuolloin oli noin 1400, oli luku vuotta myöhemmin noussut jo yli kahteen tuhanteen. Yli puolet nuorista asunnottomista on pääkaupunkiseudulla.

Vanhempien tukeminen edistää lasten oikeuksia

 |  Ei kommentteja

Lasten oikeuksien sopimus lähtee siitä, että valtion on tuettava huoltajia, jotta he voivat huolehtia lapsistaan. Lasten oikeus kehitykseen edellyttää huolehtimista lapsen perustarpeista ja että lasta suojataan kaikelta lasta vahingoittavalta toiminnalta.

Mielenterveys on pääasia

 |  Ei kommentteja

Jokaisen elämässä on välillä mustia hetkiä, jolloin jaksaminen on koetuksella. Jos tunne kroonistuu ja sen kanssa jää yksin, ulospääsy voi tuntua toivottomalta. Ihminen masentuu, voi menettää työkykynsä ja samalla näköalan tulevaisuuteen.

Heidi Hautala ja Johanna Sumuvuori: Nostetaan TTIP pöydälle

 |  Ei kommentteja

Maistuisiko klooripesty kana tai homepuuro?

Yksi keskeisistä perusteluista TTIP:lle on ”rajan takaisten kaupan esteiden” eli muiden kuin tullien purkaminen. Näihin esteisiin lukeutuvat niin alkuperämaasuositukset kuin myös kuluttajansuojaa parantavat säännökset esimerkiksi terveyteen tai ympäristöön liittyen.

Kun koti on pelottava paikka

 |  1 kommentti

Alkukeväällä eräänä pimeänä iltana kadulla tuli vastaan nuori nainen, joka pyysi itkien rahaa. Hänellä oli siistit vaatteet, eikä hän ollut humalassa. Kasvoissa oli jälkiä. Hän oli saanut avomieheltään turpiin. Lompakko oli kotoa lähtiessä unohtunut, eikä nainen halunnut palata asuntoon. Kun setvimme tilannetta, kysyin, onko hän harkinnut avun hakemista turvakodista.

Leikkauslistojen huutokauppa

 |  Ei kommentteja

Vaaleissa kovin jätkä tuntuu olevan se, joka lyö pöytään isoimman leikkauslistan. Aamun Helsingin Sanomissa oli paljon puhuva otsikko: Kokoomus kiilasi säästökisan johtoon. Pääministeri Stubb on esittänyt julkisten menojen leikkaamista kuudella miljardilla eurolla. Kokoomus vei säästölistahuutokaupan ykköspaikan tähän mennessä kisaa johtanelta demareilta.

Jos Golfvirta pysähtyy

 |  Ei kommentteja

Takatalvi, intiaanikesä, paukkupakkaset, seksihelle, mitä näitä nyt on. Me pohjoisen asukit olemme mestareita analysoimaan arjen sääolosuhteita.

Säiden ruotiminen voi saada tulevaisuudessa entistä tummempia sävyjä, mikäli emme onnistu pitämään ilmaston lämpenemistä kurissa.

Saavuttamaton luokkaretki

 |  Ei kommentteja

Vähävaraisten perheiden lapset eivät pääse aina edes luokkaretkelle. Onni täällä vaihtelee, joskus myös tulotason mukaan. Luokkaretkellä voidaan tarkoittaa myös sosiaalista nousua yhteiskunnassa. Sekin on monelle yhä vaikeampaa, sillä köyhyys periytyy helposti vanhemmilta lapsille.

Ympäristöministeriön lakkauttaminen on keskustan märkä uni

 |  Ei kommentteja

Olen todella huolissani tulevasta hallituskaudesta, jos keskusta nousee pääministeripuolueeksi. Puoluejohtaja Sipilän tuoreet lausunnot osoittavat selvästi, että puolue on valmis viittaamaan kintaalla itsenäiselle ympäristöministeriölle.

Säädytön sukupuolittuminen

 |  Ei kommentteja

Jostain syystä – asenteet, kulttuuri, koulutukseen ohjautuminen – naisten urat ja niillä eteneminen usein vain kolahtavat siihen kuuluisaan kattoon. Se ei aina taida olla edes lasia, vaan betonia.

Ei vientiluottoja hiilivoimalle!

 |  Ei kommentteja

Vientiluotot hiilihankkeille tulisi lakkauttaa Pariisin ilmastokokouksen kynnyksellä.

Ilmastolaki tulee!

 |  Ei kommentteja

Haluan lämpimästi kiittää kansalaisyhteiskunnan aktiivisuudesta syntynyttä historiallista kampanjaa, jonka johdosta olemme nyt käsittelemässä ilmastolakia eduskunnassa ympäristövaliokunnan myönteisen mietinnön pohjalta.

Haavisto ja Sumuvuori: Vihreät ei hyväksy leikkauksia kehitysyhteistyöstä

 |  Ei kommentteja

Leikkaus osoittaa lyhytnäköisyyttä politiikan tekemisessä. Leikkaus on suoraan pois kaikista heikoimmassa asemassa olevilta ja ilmastonmuutoksen torjuntatyöstä.

Tunneli Tallinnaan, yöjuna Berliiniin!

 |  Ei kommentteja

Kannatan tunnelin suunnittelemisen jatkamista. Samaa ajattelee ilokseni myös Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Pidetään kiinni päivähoito-oikeudesta

 |  Ei kommentteja

Suomessa on edelleen erinomainen päivähoitojärjestelmä, joka on omalta osaltaan auttanut rakentamaan yhtä maailman tasa-arvoisimmista yhteiskunnista.

Äiti lähtee nyt töihin

 |  Ei kommentteja

Tasa-arvoisemmat perheet ja työpaikat ovat hyväksi kaikille, ei vain naisille.

Asiaa kutemisesta

 |  Ei kommentteja

Osa Suomen kalakannoista on heikentynyt merkittävästi. Äärimmäisen uhanalaisiksi lajeiksi on luokiteltu muun muassa järvilohi, meritaimen, merialueen harjus, Saimaan nieriä ja vaellussiika.

Äänestäjän muotokuva, osa 14: Teppo Heikkilä

 |  Ei kommentteja

”Arvostan häntä harvinaisena poliitikkona, joka ei tee politiikkaa tehdäkseen uraa ja saadakseen henkilökohtaista valtaa, vaan on aidosti kiinnostunut maailmanparannuksesta.”

Äänestäjän muotokuva, osa 13: Nikolai Klix

 |  Ei kommentteja

”Minuun teki vaikutuksen mm. Nannan aito ja intohimoinen eurooppalaisuuden puolesta puhuminen ja tinkimättömän periaatteellinen humanismi koskien esimerkiksi maahanmuutto- ja siirtolaiskysymyksiä”

Äänestäjän muotokuva, osa 12: Wali Hashi

 |  Ei kommentteja

”Sumuvuori ajaa tärkeitä asioita, kuten rauhan rakentamista, ilmastonmuutoksen torjumista ja sosiaalista vastuuta. Itselleni ehdottoman tärkeitä teemoja ovat tasa-arvo, ihmisoikeudet, kehitysyhteistyö ja globaali vastuu.”

Politiikassa tarvitaan myös huumorintajua

 |  Ei kommentteja

Nannan seurassa ei ole tylsää, eikä hänen politiikkansa ole tylsää.

Äänestäjän muotokuva, osa 11: Kaisa Leka

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. TÄÄLLÄ KAISA, KUULEEKO EUROOPPA? Teksti: Kirsikka Moring Kuva: Kaisa Lekan albumi Porvoolainen sarjakuvataiteilija Kaisa Leka, 36 , arvostettu Puupäätaiteilija, … Read More

Osattomien Eurooppa – siemen kapinalle

 |  Ei kommentteja

Tällä hetkellä toivon, että vappumarssit paisuisivat taas jättiläismielenosoituksiksi työn ja toimeentulon puolesta.

Äänestäjän muotokuva, osa 10: Jukka Relander

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. NANNALLA ON TAKTISTA ÄLYÄ Teksti: Kirsikka Moring Kuva: Jukka Relanderin arkisto Kovan tason kulttuurivaikuttaja. Juuri sitä Jukka Relander, 47, … Read More

Äänestäjän muotokuva, osa 9: Petri Turunen

 |  Ei kommentteja

JOHANNA ON TULTA MUNILLE JA MUNASARJOJEN ALLE Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. Teksti: Eija Tuunainen Kuva: Anne Väisänen Petri Turunen, s. 1971, kirjailija Petri … Read More

Näkymätöntä työtä

 |  Ei kommentteja

Lupasin aamun vierailulla, että europarlamentaarikkona olisin aktiivinen asian tyrkkimisessä eteenpäin EU:n seuraavaan perussopimusuudistukseen.

Äänestäjän muotokuva, osa 8: Amu Urhonen

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. YHDENVERTAISUUS YHDISTÄÄ Teksti ja kuva: Amu Urhonen, Kynnys ry:n puheenjohtaja Koko aikuisikäni olen kuulunut vihreisiin ja toiminut aktiivisesti useissa … Read More

Lobbauksesta

 |  Ei kommentteja

Lobbaus on tehokasta. Rahalla saa vaikutettua päätöksiin. Demokratian kannalta tämä tieto masentaa.

Äänestäjän muotokuva, osa 7: Laura Rantanen

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. JOHANNAN AIKA ON NYT Teksti ja kuvat: Laura Rantanen, Johanna Sumuvuoren kampanjapäällikkö ”Tutkin joulukuussa vihreiden eurovaaliehdokaslistaa otsa rypyssä. Listalta … Read More

Lasten oikeudet kuuluvat europarlamentille – yhtään sukupolvea ei saa hukata

 |  Ei kommentteja

Lasten oikeuksista huolehtiminen on yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa koko maanosan tulevaisuuteen.

Äänestäjän muotokuva, osa 6: Pekka Sauri

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. PEKKA SAURI – ARJEN ASIANTUNTIJA Kirjoittanut: Kirsikka Moring Kuva: Helsingin vihreiden arkisto Erityisen suurella ilolla esittelemme Nannan tukiryhmäläisenä Helsingin … Read More

EU on myös eläinten unioni

 |  Ei kommentteja

Ennen kuin valitsin vihreät, olin valinnut monta muuta asiaa. En liittänyt niihin alun perin minkäänlaista puolueleimaa. Sellaisia asioita olivat muun muassa rasismin vastainen toiminta, ympäristönsuojelu, kasvisruokavalio ja eläinten oikeudet.

Poliittinen hitaus tekee meistä haavoittuvia

 |  Ei kommentteja

Ihmiskunnan luulisi olevan lajeista nokkelin, mutta juuri me olemme huonosti varautuneita oman toimintamme aiheuttamiin negatiivisiin seurauksiin.

Ympäristölle haitalliset miljardituet kuriin

 |  Ei kommentteja

Ympäristöjärjestöjen mukaan Suomessa käytetään ympäristölle haitallisiin tukiin jopa 4,5 miljardia euroa vuodessa. Se on pissaamista suoraan omiin muroihin

EU puikkoihin, jos Venäjä blokkaa Etyjin tarkkailuoperaation Ukrainassa

 |  Ei kommentteja

Jos Venäjä blokkaa lopullisesti Etyjin mandaatin toimia alueella, EU:n on otettava ohjat käsiinsä. Suomi on tukenut hyvin EU:n aloitteellisuutta.

Eurooppalainen raidemanifesti – yöjunalla Berliiniin!

 |  Ei kommentteja

Toivomme, että tulevaisuudessa Suomesta pääsee nopealla yöjunayhteydellä kätevästi Keski-Eurooppaan. Suomi liitettäisiin Baltian rataan suunnitellun Helsinki-Tallinna-tunnelin kautta.

Rauhanrakentaja ilmoittautuu

 |  Ei kommentteja

Olen ollut poliittisesti aktiivinen suurimman osan aikuselämästäni, mutta en vain vihreissä. Juureni ovat syvällä rauhanliikkeessä, joka yhdistää ihmisiä yli puoluerajojen.

Äänestäjän muotokuva, osa 4: Tiia Vanhatapio

 |  Ei kommentteja

TIIA VANHATAPIO, DJ-SISKO Teksti: Kirsikka Moring Kuva: Adams & Shanghai Cowboy ”Hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita.” Tiia Vanhatapio on Nannan tukiryhmässä, koska uskoo rakkaan ystävänsä osaamiseen, ehdottomuuteen ja ennakkoluulottomaan rohkeuteen. Elämälle on annettava mahdollisuus. ”Olen oppinut, että kaikki mitä meille … Read More

Mepintekijät tulevat!

 |  Ei kommentteja

Mepintekijät – kohutraileri suoraan vihreiden puoluetoimistolta! Ensi-ilta eurovaaleissa 2014!

Äänestäjän muotokuva, osa 3: Pauliina Seppälä

 |  Ei kommentteja

TYÖHUONEELTA TUTTU Teksti: Paula Ojanen Kuva: Pauliinan kotialbumi Pauliina Seppälä, s. 1971, helsinkiläinen tuottaja ja someaktiivi. Pauliina Seppälä tutustui Johanna Sumuvuoreen yhteisellä työhuoneella, Kallion Kulmahuoneella, jossa on kaupunginosan komeimmat lattiat ja ”kaikennäköistä koko ajan kierroksessa.” Seppälä itse tekee työkseen pörinää. … Read More

Ylijäämäruoan myynti tai jakelu kouluissa – valtuustokysymys

 |  Ei kommentteja

On arvioitu, että Suomessa heitetään vuosittain pois 120-160 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Se tekee 20-30 kiloa henkeä kohden.

Äänestäjän muotokuva, osa 2: Iiris Hjelt

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. NANNAAN VOI SAMAISTUA Teksti: Laura Rantanen Kuva: Iiriksen kotialbumi Iiris Hjelt, s. 1986. Kosmopoliitti Lappeenrannasta. Lappeenrantalainen Iiris Hjelt, 27, … Read More

Äänestäjän muotokuva: Mattijuhani Koponen

 |  Ei kommentteja

Äänestäjän muotokuva on blogisarja, jossa äänestäjät ja kampanjan taustalla toimivat henkilöt saavat puheenvuoron. Blogeja julkaistaan kevään 2014 aikana toukokuun eurovaaleihin saakka. NANNA EI PÖNÖTÄ Teksti: Kirsikka Moring Kuva: Tapio Saariaho Tässä Nannan tukijoukkojen aikakirjat kääntävää karismaa: Mattijuhani Koponen, s.1941. Kaveri … Read More

Ehdolla eurovaaleissa

 |  Ei kommentteja

Kerron miksi ajattelen, että natsat ovat juuri sopivat europarlamentaarikon tehtävään.

Onnenpotku Helsingin keskustakirjastolle

 |  Ei kommentteja

Keskustakirjastosta on luotava kaupunkilaisten ja vieralijoiden käyttöön monipuolinen tila, jossa voi paitsi lainata perinteisesti kirjoja, myös työskennellä, lukea, saunoa, leikkiä ja kahvitella.

Valtuustolta buustia tilojen väliaikaiskäyttöön!

 |  Ei kommentteja

Olen todella tyytyväinen, että valtuusto tuki palautusesitystäni. Kiitos, kollegat!

Jätkäsaari & freudilainen kerroskorkeus

 |  Ei kommentteja

Olen päätynyt siihen, etten äänestä tänään tämän hankkeen puolesta. Koska asia on iso ja tunteita herättävä, kerron lyhyesti myös omat perusteeni.

Helsingille kulttuurisopimus Lyonin malliin

 |  Ei kommentteja

Ehdotan, että Lyonin malliin perehdytään syvällisesti ja pohditaan, millainen voisi olla Helsingin kulttuurisopimus.

Rotia pysäköinninvalvontaan

 |  Ei kommentteja

Jätin pari viikkoa sitten apulaiskaupunginjohtajan vastattavaksi valtuustokysymyksen, jossa toivotaan valvonnan kohdistamista etenkin pyöräteille ja jalkakäytäville pysäköityihin autoihin.

Tanssia, rahaa, johtajaehdokkaita ja matka Espooseen!

 |  Ei kommentteja

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta kokousti tänään kolme tuntia. Tässä lyhyet poiminnat päättämistämme asioista! Lopussa linkki esityslistaan.

Asukastaloja ja avustuksia

 |  Ei kommentteja

Aloitin tiistaina Helsingin uuden kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtajana.

Mihin rahaa pitäisi käyttää Helsingissä vuonna 2014?

 |  Ei kommentteja

Ei liene oikeasti niin kliseistä, että vain oikeisto kantaa vastuuta taloudesta ja vihreät ja vasemmisto myös ympäristöstä ja ihmisestä, vai onko?

Palvelualoite on rajaava ja antaa etuajo-oikeuden yrityksille

 |  Ei kommentteja

Helsingin vihreät ei ole kannattanut palvelualoitetta kokoomuksen esittämässä muodossa.

10 syytä äänestää Helsingin Vihreitä vuonna 2012

 |  Ei kommentteja

Vihreiden vaaliteemat ovat ympäristön suojeleminen, toimivat palvelut ja avoin kunta, jossa päätöksenteko ei karkaa byrokraateille.

Pohjantähden alla

 |  Ei kommentteja

Miksi Suomi ei saanut YK:n turvaneuvoston vaihtuvan jäsenen paikkaa? Miksi Luxemburg – tuo veroparatiiseistakin tunnettu pikkuvaltio – oli muka meitä parempi?

Avoin lähdekoodi on keino pienentää tietotekniikan kustannuksia ja vähentää riippuvuutta yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta

 |  Ei kommentteja

Tietotekniikkaosaston on ryhdyttävä toimenpiteisiin riippuvuuden purkamiseksi yksittäisestä ohjelmistotoimittajasta, koska se altistaa kaupungin sekä taloudellisiin että toiminnalisiin riskeihin.

Puhutaan tunteista

 |  Ei kommentteja

Ajattelen, että monelle tasaisemman tulonjaon ja pienempien hyvinvointierojen tuoma yhteiskunnallinen vakaus on myös kylmä fakta.

Ei murjota kulttuuria byrokratialla

 |  Ei kommentteja

Kulttuuristrategian tavoitteena on kulttuurin aseman näkyminen, kuuluminen ja vahvistuminen Helsingissä tulevina vuosina.

Aloite katutaidepaikkojen kokonaiskartoituksesta Helsingissä

 |  Ei kommentteja

Me allekirjoitetut valtuutetut esitämme, että kaupunki tekee luvallisista katutaidepaikoista kartoituksen. Kartoituksessa selvitetään sekä pysyvien että väliaikaisten maalauspaikkojen mahdolliset sijainnit.

Aloite palveluportaalista helsinkiläisille järjestöille

 |  Ei kommentteja

Helsingin kaupungin järjestöyhteistyön ja avustuskäytäntöjen on oltava läpinäkyviä ja palveluiden helposti saavutettavissa.

Tervemenoa miinat!

 |  Ei kommentteja

Esitys miinasopimukseen liittymisestä tuntuu hienolta, mutta sillä ei kuitata kaikkia avoimena olevia aseriisuntakysymyksiä.

Tunarimeininki opettaa

 |  Ei kommentteja

Viime hallituskauden rimpuilu ympäristöasioiden puolesta ja hallituksen vasemman laidan puolustaminen söivät miestä ja naista, puhumattakaan äänestäjistä.

Guggenheim Helsinkiin?

 |  Ei kommentteja

Vihreä valtuustoryhmä näkee Guggenheim-museon Helsingin suunnitelman mahdollisuutena, joka kannattaa katsoa loppuun saakka.

Hätähuuto Itämeren puolesta

 |  Ei kommentteja

Maatalouden ympäristötuki joutaa remonttiin. Tuet pitää jatkossa kohdistaa niin, että maatalouden aiheuttama vesistöjen ravinnekuormitus saadaan oikeasti laskemaan.

10 syytä äänestää Vihreitä vuonna 2011

 |  Ei kommentteja

Miksi nyt kannattaa äänestää vihreitä?

Ikuinen Lähi-idän kriisi? Palestiinan päiväkirja, osa II

 |  Ei kommentteja

Israelin ja Palestiinan rauhanprosessin on edettävä rinta rinnan arabimaailman demokratisoitumisen tukemisen kanssa.

Impivaaran tuolla puolen

 |  Ei kommentteja

Maailman melskeet ja kriisit tulevat olohuoneisiimme, mutta ne vaikuttavat Suomeen muutenkin. Impivaaraa ja sen yhtenäiskulttuuria ei ole olemassakaan.

Apua Japaniin

 |  Ei kommentteja

En olisi millään voinut uskoa, että näin pian matkani jälkeen jytisee. Ahdistaa aika tavalla. STT lähetti juuri tiedotteen, jonka mukaan reaktorisydän on sulamassa ja ilmaan on päässyt radioaktiivinen pilvi.

Sataa väärään laariin? So what, vastustan silti rasismia

 |  Ei kommentteja

Kaikki maahanmuuttokriittisyys ei ole rasismia, mutta rasismin vastustaminen ei myöskään kuulu pelkästään maapalloa halaaville tötteröhatuille. Sen pitäisi kuulua aivan kaikille.

Palestiinan päiväkirja

 |  Ei kommentteja

Palestiinan tilanne on tuttu entuudestaan, mutta omin silmin nähtynä alueen todellisuus on vielä paljon surullisempaa kuin lehdistä luettuna.

Täysistuntopuheenvuoro: Tuottava ja uudistuva Suomi – Digitaalinen agenda vuosille 2011-2020

 |  Ei kommentteja

Toivottavasti seuraavalla hallituskaudella niin avoimen koodin edistäminen kuin kyberuhkien aiheuttamat haasteet yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi johtavat konkreettisiin toimintaohjelmiin.

Ruuhkamaksut kehiin!

 |  Ei kommentteja

Toivon, että seuraavassa hallitusohjelmassa lukee, että pääkaupunkiseudulla otetaan käyttöön ruuhkamaksut, että välillä saa päästää niitä leveitä hymyjäkin.

”Maata ei puolusteta varuskunnista käsin”

 |  Ei kommentteja

En usko, että moneen tulevaisuuden todelliseen uhkaan, kuten esimerkiksi öljyonnettomuuteen Itämerellä tai yhteiskunnan tärkeisiin tietojärjestelmiin kohdistuvaan kyberhyökkäykseen varaudutaan parhaiten ylläpitämällä varuskuntia jokaisessa niemen notkossa.

Täysistuntopuheenvuoro: Opposition välikysymys tuloerojen kasvusta ja verotuksen rakenteesta

 |  Ei kommentteja

Mielestäni nyt on relevanttia puhua siitä, mikä on jäänyt tältä hallitukselta kesken, mutta itselläni ei ole mitään hävettävää ainakaan verrattaessa edellisen hallituksen perusturvan nostamiseen.

Kyselytuntikysymys: Ruuhkamaksujärjestelmän käyttöönotto

 |  Ei kommentteja

On tutkittu ainoastaan satelliittipaikannukseen perustuvaa ruuhkamaksujärjestelmää. Sellaista ei ole missään maailmalla, missään maassa eikä millään alueella ruuhkamaksutarkoituksessa käytössä ja sen takia minusta siihen liittyy erittäin epävarmuustekijöitä.

Täysistuntopuheenvuoro: Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko ilmasto- ja energiapolitiikasta: kohti vähäpäästöistä Suomea – palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Verotuksella pitää tukea päästöjen vähentämistä, ei niiden lisäämistä. On myös oikeudenmukaista, että ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuvat kaikki ikäpolvet eikä sotkua jätetä omien lasten ja heidän lastensa siivottavaksi.

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmän kehittäminen on välttämätöntä myös kansainvälisten liikenneyhteyksien tulevaisuuden kannalta.

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Olen todella iloinen siitä, että valtiovarainvaliokunta esittää mietinnössä 200 000 euroa lisämäärärahaa siviilikriisinhallinta-asiantuntijan lähettämiseksi EU-edustustoon.

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Seuraavalla hallituskaudella edessämme on puolustusvoimien uudistamis- ja järkeistämistyö.

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion palautekeskustelupuheenvuoro

 |  Ei kommentteja

Mielestäni on aina parempi korottaa veroja kuin leikata palveluita, mutta haluaisin siirtää verotuksen painopisteen mieluummin työn verottamisesta ympäristön, saastuttamisen ja kuluttamisen verottamiseen.

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Toivonkin, että jatkossa siviilikriisinhallinnan resursseja ja valmiutta nostetaan pikkuhiljaa balanssiin sotilaallisen kriisinhallinnan kanssa.

Vihreät: Vanhemmuuden kaikki kustannukset jaettava työnantajien kesken

 |  Ei kommentteja

Vihreät esittävät vanhempainvapaiden uudistamista ja vanhemmuuden kustannusten jaon uudistamista. Vanhemmuuden ja työn on oltava paremmin yhteensovitettavissa molempien vanhempien kohdalla. Tavoitteena on rakentaa sellainen uudistus, jossa lapsen etu toteutuisi parhaiten. Vihreät esittää vanhempainvapaamallia, jossa kuusi kuukautta kiintiöidään äidin käyttöön, kuusi isän … Read More

Relanderin ja Sumuvuoren itsenäisyysjulistus

 |  Ei kommentteja

Itsenäisyys on iloinen asia, ja sitä on syytä juhlia. Vihreät esitteli itsenäisyyspäivän aattona tulevaisuuden Suomen ympäristöä, hyvinvointia ja suvaitsevaisuutta puolustavan leijonan. Leijona on jo herättänyt vilkasta keskustelua, mistä olemme iloisia. Itsenäisyyspäivänä on erinomainen hetki pohtia suomalaista identiteettiä ja sitä, millaisille … Read More

Vihreät tyytyväisiä eduskunnan budjettineuvotteluihin: Luontopalveluiden rahat turvattiin

 |  Ei kommentteja

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pääsivät tänä aamuna sopuun ensi vuoden budjetista. Hallituksen elokuisen budjettiriihen jälkeen eduskuntaryhmät ovat syksyn aikana neuvotelleet n. 60 miljoonan euron jakovaran kohdentamisesta. Vihreiden neuvottelijoina toimivat valtiovarainvaliokunnan jäsenet, kansanedustaja ja Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kirsi Ojansuu sekä kansanedustaja Johanna Sumuvuori. … Read More

Turkistarhauksesta luopuminen kirjattava seuraavaan hallitusohjelmaan

 |  Ei kommentteja

Animalia luovutti tänään kaikkien eduskuntapuolueiden kansanedustajille adressin, jossa vaaditaan turkistarhauksen lakkauttamista vuoteen 2025 mennessä. Tilaisuudessa mieleen palautui 1980-luvun loppupuoli, jolloin lähettelin Animalian jäsenlehdistä vetoomuskortteja kansanedustajille. Niissä vaadittiin parikymmentä vuotta sitten sitä samaa – turkistarhauksen lakkauttamista. On myönnettävä, että politiikassa muutosten … Read More

Sumuvuori ryhmäpuheessa: Unionin kriisinhallintakykyä käytettävä joustavammin

 |  Ei kommentteja

Vihreistä on tärkeää, että Suomi kantaa vastuunsa rauhasta ja kansainvälisestä turvallisuudesta. Suomi toimii kansainvälisten sitoumustensa mukaisesti olemalla aktiivinen Euroopan unionin kriisinhallintaulottuvuuden kehittämisessä. Ongelmana on nopean toiminnan joukkojen käytön jäykkyys, jonka seurauksena ne ovat olleet toimettomana. Paljon rahaa on käytetty joukkojen … Read More

Ryhmäpuhe: Hallituksen selonteko sotilasosaston asettamisesta valmiuteen osana EU:n nopean toiminnan joukkojen valmiusvuoroa

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori: (ryhmäpuheenvuoro): Arvoisa puhemies! EU:n taisteluosastot perustettiin vahvistamaan Euroopan unionin nopean toiminnan sotilaallista kriisinhallintakykyä. Joukkojen perustamisen taustalla ovat 1990-luvun karvaat kokemukset Länsi-Balkanilta, missä Euroopan unioni seurasi avuttomana kriisin kärjistymistä veriseksi ja vuosia kestäväksi hajoamissodaksi. Taisteluosastojen käytön pohjana olevan EU-sopimuksen … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan, Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Suomen valtuuskunnan toimintakertomukset 2009

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Täällä salissa laajasti kannatettu pohjoismainen puolustusyhteistyö on vihreästäkin näkökulmasta erittäin tervetullutta, koska sitä kautta voidaan saada säästöjä, ja mitä vähemmän aseisiin käytetään rahaa, sen parempi. Mutta sitten ihan tästä EU:n roolista turvallisuuspolitiikassa ja ehkä EU:n tulevaisuuden turvallisuusstrategiasta, mihin … Read More

Sumuvuori ryhmäpuheessa: Suomeen ei saa syntyä uutta laman sukupolvea

 |  Ei kommentteja

Hallituksen elvyttävä politiikka on toiminut. Tämän vuoden työllisyyskehitys on ollut odotettua parempaa ja erityisen huolestuttava nuorisotyöttömyys on saatu voimakkaaseen laskuun. Neljäs lisätalousarvio ja ensi vuoden talousarvion täydentäminen tähtäävät työttömyyden laskemiseen. Aiempia työllisyyttä parantavia määrärahapäätöksiä täydennetään kaikkiaan yli 67 miljoonan euron … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Valtineuvoston selonteko metropolipolitiikasta

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori: Arvoisa puhemies! Arvoisa puhemies! Itsekin olen tosi onnellinen siitä, että täällä on keskusteltu varsin yksimielisesti siitä, että menestyvä Pääkaupunkiseutu on koko maan etu. Yksi asia kuitenkin kiinnitti erityistä huomiotani keskustan ryhmäpuheenvuorossa, ja se oli tämä ajatus näistä hajakeskitetyistä … Read More

Kyselytuntikysymys: Suomen epäilty osallisuus CIA:n salaisiin vankikuljetuksiin

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Tällä viikolla kansainvälinen Amnesty julkisti raportin, jonka nojalla se perää EU-mailta vastuuta Cia-yhteistyöstään. Amnestyn mukaan useiden EU-maiden osuus Cia:n salaisiin ohjelmiin on todettu monissa riippumattomissa tutkimuksissa, ja epäily, joka on koskenut myös Suomea useaan eri otteeseen, liittyy Cia:n … Read More

Sinnemäki tukee Stubbin romaniesitystä

 |  Ei kommentteja

Euroopan vihreä puolue tuomitsi viikonloppuna Tallinnassa pidetyssä valtuuskunnan kokouksessaan Ranskan, Italian ja muiden Euroopan unionin jäsenmaiden toimeenpanemat romanien laajamittaiset karkotukset, jotka sotivat EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden periaatetta vastaan. – Suomi on onneksi pidättäytynyt romanien poliittisista karkotuksista, mutta parhaillaan vireillä oleva ehdotus … Read More

Siilasmaan asevelvollisuusraportti syynissä

 |  Ei kommentteja

Risto Siilasmaan asevelvollisuustyöryhmä julkaisi tänään loppuraporttinsa asevelvollisuuden tulevaisuudesta. Ratsasin raportin tänään ja osallistuin myös Säätytalolla järjestettyyn tilaisuuteen, jossa se luovutettiin puolustusministeri Häkämiehelle. Työryhmän lopputulos oli odotettavissa, koska puolustusministerin toimeksianto perustui jo lähtökohdiltaan ”asevelvollisuuden toimivuuden turvaamiseen” – nykymallinen yleinen asevelvollisuus nähdään … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen rauhantyön edistämiseen

 |  Ei kommentteja

Rauhanjärjestöillä on ollut merkittävä rooli väkivallattoman toiminnan tukemisessa niin Suomessa kuin maailmallakin. Olemme nähneet, mihin toisenlaisten toimintakeinojen valitseminen johtaa. Rauhanjärjestöt edistävät ja tekevät rauhankasvatusta kouluissa ja osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun avauksilla ja taustapapereilla. Järjestöt toimivat kansainvälisesti tukemalla YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista, edistämällä … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvioesityksen lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Kysymys päihdeäitien kuntoutuksesta Arvoisa puhemies! Ensinnäkin haluan itsekin tunnustaa tyytyväisyyteni näiden sosiaalietuuksien indeksiin sitomiseen, mitä monen alhaisen sosiaalietuuden osalta tehtiin tässä budjetissa. Mutta sitten oikeastaan haluaisin valtiovarojen kunta- ja terveysjaoston jäsenenä myös puuttua tähän päihdeäitien asiaan, josta täällä kyselytunnillakin viime … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Kysymys kehitysyhteistyöstä Johanna Sumuvuori: (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Tässä kuussa YK:n vuosituhattavoitteet täyttävät kymmenen vuotta, ja nyt on enää viisi vuotta aikaa saavuttaa tavoitteet äärimmäisen köyhyyden puolittamisesta vuoteen 2015 mennessä. Suomi ei itse saavuta nyt vielä tätä 0,7:n osuutta bkt:stä, mikä … Read More

Ryhmäpuhe: Hallituksen esitys vuoden 2010 neljänneksi lisätalousarvioksi ja vuoden 2011 lisätalousarvion täydentämiseksi

 |  Ei kommentteja

(ryhmäpuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Tämän vuoden työllisyyskehitys on ollut kansainvälisen taloustaantuman keskellä parempaa kuin uskalsimme odottaa. Työttömiä työnhakijoita on vähemmän kuin pelkäsimme, ja vastaavasti avoimia työpaikkoja on enemmän kuin uskalsimme toivoa. Erityisen huolestuttava nuorisotyöttömyys on saatu voimakkaaseen laskuun. Hallituksen elvyttävä politiikka … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Debattipuheenvuoro talousarvioesityksen lähetekeskustelussa

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Mielestäni tämä hallitus on tehnyt varsin hyvän budjetin ottaen huomioon sen, missä ajassa sitä on tehty. Ympäristöverotuksen uudistus itse asiassa saa suomalaisten laajan tuen. Eilisessä gallupissa kerrottiin, miten enemmistö suomalaisista hyväksyi sen, että esimerkiksi lämmityskustannuksiin vaikuttaa energiamuodon ympäristöystävällisyys. … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Kysymys asunnottomuudesta Arvoisa puhemies! Yksi erityinen asia, mistä haluaisin antaa kiitosta ministeri Vapaavuorelle ja hallitukselle, on pitkäaikaisasunnottomuuden tosiasiallinen kääntyminen laskuun. Tätä hallituksen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa on toteutettu menestyksekkäästi, ja asuntolapaikkoja on tosiaankin saatu lisää. Mutta erityisesti nyt viime aikoina, viime vuonna, … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvioesityksen lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Ensi vuoden budjetissa pitäisi samaan aikaan pitää kiinni hyvinvointivaltion palveluista, parantaa sosiaaliturvaa ja työllisyyttä, täyttää ilmastonsuojeluvelvoitteet ja kaventaa budjetin alijäämää, eli ei mikään helppo yhtälö. Hyvinvointivaltion pitäminen kuosissa on taloudellisesti vaikeana aikana entistä tärkeämpää, koska kaikkein heikoimmassa asemassa … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Törkeän eläinsuojelurikoksen lisääminen rikoslakiin

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori: Arvoisa puhemies! Olen henkilökohtaisesti hyvin iloinen tästä käsittelyssä olevasta lakiehdotuksesta. Perinteisesti eläinten hyvinvointia ei suomalaisessa lainsäädännössä ole arvostettu kovin korkealle. Omaa kieltään kertoo sekin, että tähän saakka rikoslaista on puuttunut kokonaan törkeä eläinsuojelurikoksen muoto. Suomessa on ollut kova … Read More

Vihreät esittelivät asevelvollisuuslinjauksensa: Vihreät pienentäisivät reservin kokoa 75 000 – 150 000 sotilaaseen

 |  Ei kommentteja

Vihreät esittävät asevelvollisuuslinjauksissaan, että Suomessa siirrytään kohti valikoivaa, sukupuolten kesken tasa-arvoista asevelvollisuutta. – Yleisesti hyväksytyt uhkakuvat eivät näytä edellyttävän, että Suomen tulisi ylläpitää 350 000 miehen massa-armeijaa ja yleistä asevelvollisuutta. Suomeen ei arvioida kohdistuvan minkäänlaista sotilaallista uhkaa ilman, että se … Read More

Rokotteiden turvallisuus selvitettävä tarkkaan

 |  Ei kommentteja

Tuoreet lööpit sikainfluenssarokotteen mahdollisista yhteyksistä lasten lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin ovat takuulla ahdistaneet monia vanhempia. Niin minuakin. Suhtauduin alun perinkin kaksijakoisesti rokotteen antamiseen omalle lapselleni. Perusluottamukseni asiantuntijoiden suosituksiin ja rokotesuojaan on kuitenkin hyvä, emmekä perheessämme oikeastaan vakavasti ajatelleet, että olisimme jättäneet rokotteet … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Periaatepäätös ydinvoimaloiden rakentamisesta

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Tämän salin tämänpäiväisestä keskustelusta on käynyt aika hyvin ilmi se, että tässä talossa on vain yksi ryhmä, joka on yksimielinen siitä, että tulevaisuuden energiaratkaisuja ei saa perustaa ulkomaisen teknologian, työn ja polttoaineen varaan, vaan … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Tiedonantokeskustelu pääministeri Kiviniemen ohjelmasta

 |  Ei kommentteja

(vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Täällä on ihan aiheellisesti oltu huolissaan suomalaisten hyvinvointieroista, mutta täytyy nyt taas kerran muistuttaa, että hyvinvointierojen syveneminen on pidemmän aikavälin, viime laman jälkeinen, kehityskulku. Tämä hallitus on mielestäni tehnyt varsin sosiaalista politiikkaa niiden jälkien korjaamiseksi, mitä viime … Read More

Ryhmäpuhe: Vuoden 2010 kolmas lisätalousarvio

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Haluaisin nostaa valtion kolmannen lisätalousarvion osalta esiin pari tärkeää asiaa. Totesin jo aiemmin debatissa, että velkaantumisen hillitseminen on tärkeää myös sukupolvien oikeudenmukaisuuden kannalta. Valtion nettolainanoton tarve on kuluvana vuonna 12 miljardia euroa, minkä seurauksena valtionvelan määrä on arviolta … Read More

Kyselytuntikysymys: Suomen valmius nopean öljyntorjunnan aloittamiseksi

 |  Ei kommentteja

Osallistuin kyselytunnilla keskusteluun Suomen öljyntorjuntavalmiudesta: Pentti Tiusanen/vas: Arvoisa herra puhemies! Ympäristöstä piittaamattoman ahneuden seuraukset näkyvät nyt Meksikonlahdella. Täällä Suomenlahden läpi kulkee öljyä yli 150 miljoonaa tonnia vuodessa ja määrä on kovassa kasvussa. Tämä merkitsee 400 000 tonnia öljyä tästä ohitsemme … Read More

Sumuvuori kehysselonteon palautekeskustelussa: tarvitaan taloudellista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä

 |  Ei kommentteja

Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori esitti kehysselonteon palautekeskustelussa, että Vihreät edellyttävät tulevalta kehyskaudelta talouden kestävyyden lisäksi myös sosiaalista ja ekologista kestävyyttä. Kansainvälisen finanssikriisin vaikutukset ja kiihtyvä väestön ikärakenteen muuttuminen edellyttävät myös merkittävää tuottavuuden parantamista ja tehokkuuden lisäämistä. – Vihreiden mielestä talouden … Read More

Ryhmäpuhe: Valtioneuvoston selonteko valtiontalouden kehyksistä vuosille 2011-2014. Palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (ryhmäpuhe): Arvoisa puhemies! Vihreät edellyttävät tulevalta kehyskaudelta talouden kestävyyden lisäksi myös sosiaalista ja ekologista kestävyyttä. Kansainvälisen finanssikriisin vaikutukset ja kiihtyvä väestön ikärakenteen muuttuminen edellyttävät myös merkittävää tuottavuuden parantamista ja tehokkuuden lisäämistä. Talouden tehokkuus- ja tuottavuusvaatimusten rinnalla on … Read More

Kirjallinen kysymys: Lisäydinvoiman vienti

 |  Ei kommentteja

Eduskunnan puhemiehelle Valtioneuvosto linjasi pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiassa 2008, että ydinvoimaa koskevaa ”periaatepäätöstä harkittaessa lähdetään siitä, ettei ydinvoimaa rakenneta maahamme sähkön pysyvää vientiä silmälläpitäen”. Eduskunta hyväksyi strategian vuonna 2009 näiltä osin yksimielisesti. Lisäydinvoimalla on hallituksen mukaan tarkoitus korvata fossiilista … Read More

EU:n näytettävä tietä ydinaseriisunnassa

 |  Ei kommentteja

Euroopan vihreillä (The European Green Party) on käynnissä kampanja ydinaseriisunnan puolesta. Parhaillaan New Yorkissa käynnissä olevalta ydinsulkusopimuksen kahdeksannelta seurantakonferenssilta odotetaan paljon, sillä presidentti Barack Obaman visio ydinaseettomasta maailmasta on herättänyt optimismia. Euroopan vihreät odottaa kokoukselta aikataulua täydelliselle ydinaseriisunnalle. Vihreät vaatii … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Lisätalousarvio Kreikan tukipaketista

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (debattipuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Valtiovarainvaliokunnan asiantuntijakuulemisessa asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että riski Kreikan lainaan osallistumisesta on pienempi kuin riskit Kreikan maksukyvyttömyyden seurauksista. Suomella, joka on mukana eurooppalaisessa yhteistyössä ja rahaliitossa, ei ole paluuta mihinkään myyttiseen Impivaaraan, ja sen … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Ydinvoimapäätöksen lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (debattipuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Uusiutuvan energian paketista hallitusta voi kyllä hyvin kiittää, mutta myönnän, että esitys lisäydinvoimasta hävettää minua ja tulen äänestämään sitä vastaan niin kuin muutkin vihreät. Käsittääkseni olemme edelleen ainoa puolue, jonka kaikki edustajat aikovat äänestää … Read More

Valtuustoaloite: Kaupungin tietotekniikkakustannusten pienentäminen

 |  Ei kommentteja

Kaupunki käyttää jatkuvasti kasvavia määriä rahaa sellaisiin tietotekniikan lisenssikustannuksiin, jotka eivät ole enää tänä päivänä välttämättömiä. Pelkästään kulttuuriasiankeskus käyttää vuodessa noin 50 000 euroa Microsoftin lisenssimaksuihin. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot, käyttöjärjestelmät ja niihin liittyvät kaupalliset tukipalvelut ovat kehittyneet viime vuosina voimakkaasti. … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Valtioneuvoston selonteko valtiontalouden kehyksistä vuosille 2011-2014. Lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

(vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Ensiksi haluan kiittää pääministeriä erittäin selkeästä ja suorasanaisesta perussuomalaisten puheenvuorossa esitetyn kehitysyhteistyön alasajon torjunnasta. On todellakin halpamaista ja kurjaa populismia asettaa vastakkain kehitysmaiden hädänalaiset ihmiset ja suomalaiset köyhät. Puheenvuoroni siirtyy nyt samaan asiaan mutta rahanäkökulmaan. Suomi on … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Lähetekeskustelu hallituksen esityksestä maahanmuuttajien kotouttamisesta ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annetun lain muuttamisesta.

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Olisin myös puuttunut tähän maahanmuuttotermin jaotteluun. Tännehän tulee tosiaan ihmisiä eri syistä. Osa rakastuu, osa tulee hakemaan töitä, osa hakee humanitääristä suojaa. Varmasti alkuvaiheessa varsinkin viranomaiskoneiston kannalta on tärkeää erottaa nämä eri perusteet tulla … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2011 talousarvion lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Kysymys Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelman rahoituksesta Johanna Sumuvuori: (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Haluaisin kysellä ministeriltä sitä, millä aikataululla ajattelette Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelman eli Metson hehtaaritavoitteiden toteutuvan, kun nyt näyttää siltä, että määrärahataso laahaa aika lailla jäljessä. Ongelman juuri on varmaan siinä, että alun perinkin, … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Välikysymyskeskustelu pienituloisten toimeentulon turvaamisesta

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Oppositio on sinänsä tehnyt erinomaisen kysymyksen, koska on totta, että suomalaisten hyvinvointierot ja toimeentuloerot ovat kasvaneet. On kuitenkin pakko sanoa, että kyllähän te itsekin tiedätte, että hyvinvointierojen kasvu on tätä hallituskautta pidemmän ajan kehityksen … Read More

Kyselytuntikysymys: Turkistarhauksen eläinsuojeluongelmien ratkaiseminen

 |  Ei kommentteja

Osallistuin kyselytunnilla keskusteluun turkistarhauksesta Pentti Tiusanen/vas:Arvoisa puhemies! Varsin monet suomalaiset kodit ovat järkyttyneet siitä tiedosta, jonka he näkivät Ylen ohjelmassa eilen, ohjelmassa, joka on kuvattu suomalaisilla turkistarhoilla, ohjelmassa, joka paljasti eläinten kärsimyksen. Aivan toisin kuin kansanedustajille on kerrottu, nämä eläimet … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Lähetekeskustelu vesilain uudistamisesta

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Haluan ensinnäkin kiittää ministeri Braxia ja koko valtioneuvostoa onnistuneesta yksimielisestä esityksestä uudeksi vesilaiksi. Ja erinomaista on, että valtioneuvosto sai neuvoteltua tiukemman lain kuin vesilakikomitea ja sen työtä jatkanut työryhmä alun perin esittivät. Nyt lupaharkinta … Read More

Kirjallinen kysymys: Yksinhuoltajaperheiden kohtelu kotitalousvähennyksen myöntämisessä

 |  Ei kommentteja

Eduskunnan puhemiehelle Kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetyn työn kustannuksista voi saada kotitalousvähennyksen, jonka voi osittain vähentää verotuksessa. Vuodelle 2009 vähennys nousi korkeintaan 2 300 eurosta korkeintaan 3 000 euroon henkilöä kohden. Vähennyksen voi saada tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä tai … Read More

Valtuustoaloite: Kalasataman keskuksen ympäristötaide

 |  Ei kommentteja

Valtuustoaloite Kalasataman keskuksen hankekuvauksessa kerrotaan alueen rakentamisaikaisen ja pysyvän ympäristötaiteen suunnittelusta ja toteutuksen koordinoinnista. Kalasataman keskuksen toteuttajan edellytetään toimivan yhteistyössä taidekonsultin kanssa taiteen suunnittelussa ja toteutuksessa. Etenkin rakentamisajan taiteeksi sopisi hyvin graffitiseinät. Suvilahden graffitiaita on ollut niin suosittu, että sinne … Read More

Vihreät euroehdokkaat vaativat ilmastolakia

 |  Ei kommentteja

Kaikki Vihreiden eurovaaliehdokkaat vaativat yhteisessä lausunnossaan, että EU:n on viipymättä säädettävä direktiivi, jolla EU:n jäsenmaat velvoitetaan säätämään nykyisiä ja tulevia hallituksia velvoittava ilmastolaki. Lukuisten kansalaisjärjestöjen yhteisen Polttava Kysymys -kampanjan vaatima ilmastolaki velvoittaisi valtiot noin viiden prosentinvuotuisiin päästövähennyksiin. Samaa vaativat nyt … Read More

Cronberg ja Sumuvuori: EU:n otettava vastuu ydinaseriisunnasta

 |  Ei kommentteja

YK:n ydinsulkusopimuksen tavoitteet liukuvat yhä kauemmaksi. Tästä on osoituksena sekä Pohjois-Korean ydinkokeet että nykyisten ydinasevaltojen haluttomuus vähentää ydinaseistustaan. – Euroopan unionin alueella on satoja ydinaseita, eri arviot vaihtelevat 200-480 aseen välillä. On kaksinaismoralismia vaatia uusia ydinasemaita luopumaan suunnitelmistaan, jos itse … Read More

Eurovaalikampanjani teemat

 |  Ei kommentteja

Eurovaalikampanjani tärkeimmät sisällöt ovat sosiaalisen Euroopan rakentaminen, Euroopan unionin kehittäminen siviilikriisinhallinnan suurvallaksi sekä ilmastopolitiikan suunnannäyttäjäksi. Sosiaalinen Eurooppa Uskon, että EU:n niin kutsuttu legitimiteettivaje ja kansalaisten laimea kiinnostus unionin päätöksentekoa kohtaan johtuu suureksi osaksi siitä, että sosiaalisen Euroopan rakentaminen on jäänyt … Read More

Vihreät ajavat eurovaaleissa Rail Baltican rakentamista Tallinnasta Keski-Eurooppaan

 |  Ei kommentteja

Junalla on päästävä yön yli Eurooppaan Vihreät ajavat eurovaaleissa Rail Balticaa eli Tallinnasta Baltian läpi Keski-Eurooppaan kulkevaa yhtenäistä junayhteyttä. Suomi kytkeytyisi siihen alkuvaiheessa lauttayhteyden kautta. Rail Baltica yhdistäisi Suomen eurooppalaiseen liikenneverkkoon ja Keski-Eurooppaan silloinkin, kun ilmastosyyt tekevät lentämisestä paitsi ympäristölle … Read More

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Sumuvuori jää äitiyslomalle

 |  Ei kommentteja

Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori jää äitiyslomalle eduskuntatyöstä vappuaattona 30.4. Töihin Sumuvuori palaa tammikuussa 2010. – Raskaus on sujunut onnellisesti, eikä se ole haitannut eduskuntatyötä tai eurovaalikampanjointia. Aivan loppuvaiheen katukampanjointi jää tietysti raskauden takia vähemmälle. Viimeisenä työpäivänään Sumuvuori jätti kirjalliset kysymykset … Read More

Kirjallinen kysymys: Lastensuojelulain toimivuus tietoyhteiskunnassa

 |  Ei kommentteja

Eduskunnan puhemiehelle Tammikuussa 2008 tuli voimaan uusi lastensuojelulaki. Lain tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Uuden lastensuojelulain 25 § ulottaa ilmoitusvelvollisuuden lastensuojelutarpeen selvittämisestä myös nuorisotyöntekijöihin. Lastensuojeluilmoitus tehdään lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Valtioneuvoston selonteko EU-politiikasta

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Kansalaisten silmissä Euroopan unioni on edelleen vaikeasti hahmottuva ja epäavoin kerho, joka kärsii demokratiavajeesta. EU:n olemassaolon tulokset ovat kuitenkin olleet monin tavoin hyviä. EU on levittänyt rauhaa, vakautta ja hyvinvointia ja osoittanut kantavansa myös globaalia vastuuta. Demokratiavajekin paranee … Read More

Kyselytuntikysymys: Puukerrostalojen rakentamista koskeva lainsäädäntö

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori: Arvoisa puhemies! Suomella on pitkät puurakentamisen perinteet, mutta poikkeuksellisen tiukat puurakentamisen säännöt ovat johtaneet siihen, että Suomi on jäänyt kauaksi puurakentamisen kärjestä. Samaan aikaan syvässä kriisissä painiva metsäteollisuus tarrautuu vanhoihin tuotteisiin. Seurauksena ala supistuu ja työpaikat vähenevät. Suomessa … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Valtioneuvoston selonteko valtiontalouden kehyksistä vuosille 2010-2013

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Ennusteiden mukaan koko maailmantalous supistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa sitten 1930-luvun suuren laman. Ajatus vapaasta markkinataloudesta ilman riittävää poliittista sääntelyä on osoittautunut täysin kestämättömäksi ja vastuuttomaksi tieksi, jota kauhistellaan nyt ympäri maailmaa niin politiikan vasemmalla kuin oikeallakin laidalla. … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Laki ehdokkaan vaalirahoituksesta

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Hienoa viimeinkin päästä jatkamaan tätä eilen kesken jäänyttä keskustelua. Vaalirahoituksen avoimuus on ollut vihreille tärkeä ja pitkäkestoinen tavoite. Vihreä eduskuntaryhmä järjesti ensimmäisen keskustelutilaisuuden vaalirahoituksen avoimuudesta jo vuonna 1997, ja kansanedustaja Irina Krohn teki vaalirahoituksen avoimuuteen tähtäävän lakialoitteen seuraavana … Read More

Sumuvuori toivoo puolueilta aktiivisuutta vaalirahoituksen julkistamisessa

 |  Ei kommentteja

Jo eurovaaleissa käyttöön vaalipiirikohtaiset kampanjakattosopimukset Vihreät ovat tyytyväisiä vaalirahoituksen avoimuuden lisääntymiseen. Rahoituksen julkisuus estää poliittista korruptiota, edistää ehdokkaiden tasa-arvoisuutta kampanjoinnin mahdollisuuksissa ja hillitsee kampanjakulujen kasvua. – Hallitus ja kaikkia puolueita edustava vaalirahoitustoimikunta ovat toimineet ripeästi. Uusi vaalirahoituslaki on käsittelyssä jo … Read More

Sumuvuori ryhmäpuheessa Turvallisuuspoliittisesta selonteosta: Ase- ja siviilipalveluksesta kokonaisvaltainen selvitys

 |  Ei kommentteja

Vihreät pitävät hyvin myönteisenä selonteon tukea laajalle turvallisuuskäsitykselle ja siviilikriisinhallinnalle. – Globaalisti katsottuna ilmastonmuutos, ympäristötuhot, kansainvälinen terrorismi, tietoverkkoihin kohdistuvat uhat ja järjestäytynyt rikollisuus ovat nousseet perinteisiä sotilaallisia uhkakuvia todennäköisemmiksi turvallisuusriskeiksi, Johanna Sumuvuori sanoi Vihreiden ryhmäpuheessa. Vihreä eduskuntaryhmä pitää selonteon johtopäätöstä … Read More

Ryhmäpuhe: Turvallisuuspoliittisen selonteon lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies, Vuosi vaihtui toisaalta synkissä, toisaalta toiveikkaissa tunnelmissa. Kansainvälinen finanssikriisi on ravistellut koko maailmaa aiheuttaen epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta niin rikkaissa teollisuusmaissa kuin köyhissä kehitysmaissakin. Talouskriisillä voi olla syventyessään myös turvallisuuspoliittisia vaikutuksia. Monessa maassa inhimillinen kärsimys on raakaa ja … Read More

Blogi: Urkintalaki puhuttaa

 |  Ei kommentteja

Tänään ”Lex Nokiaa” eli sähköisen viestinnän tietosuojalakia vastustavat kansalaiset ja järjestöt kokoontuvat mielenosoitukseen eduskuntatalon portaille. Urkintalaiksikin ristitty esitys on niittänyt viime syksystä lähtien erityisen kyseenalaista julkisuutta ja saanut osakseen arvostelua paitsi huolestuneilta kansalaisilta, myös oikeusoppineilta. Esitys muuttaisi jo olemassa olevaa … Read More

Sumuvuori ryhmäpuheessa budjetin palautekeskustelussa: Nyt on edistettävä uusien viherkaulustyöpaikkojen syntymistä

 |  Ei kommentteja

Vihreä eduskuntaryhmä katsoo, että nyt on tehtävä politiikkaa, joka rajoittaa käsillä olevan taantuman kielteiset vaikutukset mahdollisimman pieniksi. Samanaikaisesti taantuman torjunnan kanssa tulee edistää uusien, ympäristöystävällisten viherkaulustyöpaikkojen syntymistä. – Emme saa toistaa 90-luvun laman hoidossa tehtyjä virheitä. Silloin syrjäytettiin noin 100 … Read More

Johanna Sumuvuori Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa budjetin 2009 palautekeskustelussa

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies, Vuosi sitten joulukuussa vihreiden ryhmäpuhe talousarviosta alkoi huomiolla, että eduskunnan on varauduttava talouden taantumaan, joka on seurausta Yhdysvaltain asuntoluottokriisistä. Nyt tuo taantuma on käsillä. Tästä alamäestä ei todennäköisesti ole tulossa 1990-luvun laman syvyistä, mutta vaikea siitä on tulossa … Read More

Ryhmäpuhe: Vuoden 2009 talousarvioesityksen palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Vuosi sitten joulukuussa vihreiden ryhmäpuhe talousarviosta alkoi huomiolla, että eduskunnan on varauduttava talouden taantumaan, joka on seurausta Yhdysvaltain asuntoluottokriisistä. Nyt tuo taantuma on käsillä. Tästä alamäestä ei todennäköisesti ole tulossa 1990-luvun laman syvyistä, mutta vaikea siitä on tulossa … Read More

Kyselytuntikysymys: Suomen liittyminen rypäleaseet kieltävään sopimukseen

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori/vihr:Arvoisa puhemies! Yli sata maata on eilen ja tänään allekirjoittanut rypäleaseet kieltävän Oslon sopimuksen, josta Suomi on päättänyt tässä vaiheessa jättäytyä pois. Sopimus tulee kieltämään sellaisen rypäleaseiden tuotannon, varastoinnin ja käytön, josta on siviiliväestölle kohtuuttomat seuraukset. Jo nyt on … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Merentutkimuslaitoksen toimintojen järjestäminen

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Merentutkimuslaitoksen uudelleenjärjestelyjä koskeva hallituksen esitys on ollut yksi hankalimpia asioita liikennevaliokunnassa tällä syyskaudella. Olin pitkään varma, ettei esityksen kaltainen hajauttaminen voi mitenkään toimia. Tunnustan rehellisesti, että kriittinen ja epäilevä olen edelleen, vaikka päätinkin lopulta tulla valiokunnan hyvän mietinnön … Read More

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa: Suomen rypäleaselinjaus on kestämätön

 |  Ei kommentteja

 ”Rypälepommien käyttö on sotarikos”, totesivat tutkijat Antero ja Erkki Holmila Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 2.12.). Suomen suunnitelmat hankkia rypäleaseita ja päätös jäädä niiden kieltoa ajavan Oslon sopimusprosessin ulkopuolelle on herättänyt voimakkaita tunteita. Siksi oli ilahduttavaa lukea selkeä ja kiihkoton asiantuntijoiden näkemys Suomen … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Maailman ruokakriisi

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr: Arvoisa puhemies! Käymme eduskunnassa ajankohtaiskeskustelua ruokakriisistä nyt, kun se näkyy suomalaisten ruokalaskussa. Mutta vaikka ruokakriisi on asiana ajankohtainen, uusi se ei ole. Sadat miljoonat ihmiset ovat nähneet nälkää jo vuosikymmeniä. Tällä hetkellä hävettävä tosiasia on se, että … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Ilmasto- ja energiastrategian lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian linjaa, kuinka suuriin ilmastopäästöjen vähennyksiin Suomi tähtää vuosiin 2020 ja 2050 mennessä. Siinä linjataan, millä keinoin päästöjä vähennetään ja millä tarvittava energia tuotetaan. Aiempiin ohjelmiin verrattuna käsittelyssä oleva strategia on huomattava loikka parempaan. … Read More

Sumuvuori: Vihreät eivät kannata rypäleasesopimuksen ulkopuolelle jäämistä

 |  Ei kommentteja

Vihreiden mielestä kansainvälisen rypäleasesopimuksen ulkopuolelle jääminen on virhe. Vihreät ovat koko ajan korostaneet, että Suomen olisi allekirjoitettava sopimus Oslossa 3.12 samaan aikaan noin 120 muun maan kanssa. Sopimuksen allekirjoittamatta jättäminen haittaa Suomen kansainvälistä vaikutusvaltaa, on päätöksenä puolustuspoliittisesti lyhytnäköinen ja ei … Read More

Euroopan vihreät: Antarktis on suojeltu, nyt on Pohjoisnavan vuoro

 |  Ei kommentteja

- Eurooppalaiset vihreät keskustelivat viikonloppuna finanssikriisistä Pariisissa Euroopan vihreän puolueen valtuuskunta kokoontui Pariisissa 9.-12.10.2008 keskustellakseen muun muassa kansainvälisestä talouskriisistä. Samalla vihreät vaativat pohjoisten alueiden ja Pohjoisnavan suojelua kansainvälisellä sopimuksella. – Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpeneminen on erityisen nopeaa pohjoisilla alueilla. Pohjoisen jääpeitteen … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Valtioneuvoston selonteko kotouttamislain toimeenpanosta

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Kuten vihreiden ryhmäpuheenvuorossa jo todettiin, ihmiset ovat aina liikkuneet. 1800- ja 1900-luvuilla suomalaiset muuttivat sankoin joukoin ulkomaille, 2000-luvulla muuttoliike suuntautuu ulkomailta Suomeen. Keskustelemme tänään erittäin tärkeästä asiasta. On arvioitu, että esimerkiksi helsinkiläisistä joka neljäs on maahanmuuttajataustainen vuonna 2025. … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen energiansäästön ja uusiutuvan energian käytön edistämiseen ja energiatiedotukseen

 |  Ei kommentteja

Energian säästön ja uusiutuvien energialähteiden käytön edistämistä toteutetaan syksyllä 2008 valmistuvan hallituksen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti. Euroopan unionissa on sovittu energiatehokkuuden parantamisesta 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Säästötavoitteesta säädetään energiapalveluita ja energian loppukäytön tehokkuutta koskevalla direktiivillä, jonka tavoitteiden saavuttaminen … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen suurten kaupunkien joukkoliikennetukeen

 |  Ei kommentteja

Eduskunta on ensi vuonna aloittamassa ensimmäistä kertaa suurten kaupunkien joukkoliikenteen tukemisen. Liikenteen ilmastopäästöt muodostavat viidenneksen Suomen kaikista ilmastopäästöistä. Joukkoliikenteen suosiminen on paras keino näiden päästöjen vähentämiseen. Tehokkainta joukkoliikenteen edistäminen on siellä, missä ihmisiä on paljon. Eduskunnan päätös suurten kaupunkien joukkoliikenteen … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen rauhantyön edistämiseen

 |  Ei kommentteja

Rauhanjärjestöillä on ollut merkittävä rooli väkivallattoman toiminnan tukemisessa niin Suomessa kuin maailmallakin. Olemme nähneet, mihin toisenlaisten toimintakeinojen valitseminen johtaa. Rauhanjärjestöt edistävät ja tekevät rauhankasvatusta kouluissa ja osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun avauksilla ja taustapapereilla. Järjestöt toimivat kansainvälisesti tukemalla YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista, edistämällä … Read More

Talousarviokeskustelu: Vuoden 2009 talousarvion käsittely

 |  Ei kommentteja

Tein Kaksi kysymystä maatalouden ympäristötuista 17. ja 19.9. Johanna Sumuvuori /vihr: Arvoisa puhemies! Valtioneuvosto on asettanut ympäristöministeriön toimialan vaikuttavuudelle yhdeksi päätavoitteeksi Itämeren tilan parantamisen ja ympäristöriskien vähentämisen. Kaikki me tiedämme, että yksi merkittävin keino siihen on saada maatalouden ravinnepäästöt kuriin. No, … Read More

Talousarviokeskustelu: Vuoden 2009 talousarvion käsittely

 |  Ei kommentteja

Tein kaksi kysymystä kehitysavusta Johanna Sumuvuori /vihr: Arvoisa puhemies! Haluan myöskin osaltani kiittää ulkoministeri Stubbia erinomaisesta esityksestä tuoda eduskuntaan vuotuinen ulkopoliittinen keskustelu. Vihreät ovat jo pitkään toivoneet, että tässäkin salissa olisi mahdolllisuus tehdä laajempaa ja syvempää ulkopoliittista analyysia, ilman että … Read More

Talousarviokeskustelu: Vuoden 2009 talousarvion käsittely

 |  Ei kommentteja

Kysyin kevyestä liikenteestä Johanna Sumuvuori /vihr: Arvoisa puhemies! Valtioneuvoston kanslian tuoreehkon selvityksen mukaan kolme neljäsosaa kansalaisista olisi valmiita muuttamaan käyttäytymistään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Itse uskon, että tämä valmius vain kasvaa, mikäli ilmastotalkoot ihmisille tehdään helpommiksi ja ylipäätään mahdollisiksi. Erityisesti tämä koskee … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2009 talousarvion lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Lähetekeskustelussa käyttämäni puheenvuoro Johanna Sumuvuori /vihr: Arvoisa puhemies! Arvoisat kollegat! Maailmanlaajuisesta rahoituskriisistä on puhuttu nyt noin vuoden ajan. Erityisesti Yhdysvalloissa on harjoitettu poliitikkojen suostumuksella keskuspankissa ja valtiovarainministeriössä politiikkaa, joka on suosinut finanssiyritysten etua. Valittu linja on osoittautunut tuhoisaksi, ja nyt … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Liikennepoliittisen selonteon palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Hallituksen ensimmäinen liikennepoliittinen selonteko vie liikennepolitiikkaa pois yksittäisistä siltarummuista kohti järkeviä kokonaisuuksia. Samalla selonteossa nähdään, että liikennepolitiikka on keskeinen osa myös ilmastopolitiikkaa. Keinojen ja rahan suhteen ollaan vielä varovaisia, mutta suunta on lopultakin, tosin vuosia liian myöhään, oikea. … Read More

Kirjallinen kysymys: Kertakäyttökassien käytön vähentäminen

 |  Ei kommentteja

Käytännössä maatumattomia, fossiilisista polttoaineista valmistettuja muovikasseja käytetään maailmassa erittäin paljon. Vuonna 2002 maailmassa valmistettiin Worldwatch-instituutin arvion mukaan noin 4-5 biljoonaa muovikassia. Pelkästään Suomessa valmistetaan vuosittain n. 250-300 miljoonaa muovipussia. Kertakäyttöisten muovi- sekä paperipussien valmistaminen kuluttaa merkittävästi energiaa sekä uusiutumattomia luonnonvaroja. … Read More

Sumuvuori ryhmäpuheenvuorossa: Suomen pidettävä kiinni kehitysyhteistyön prosenttitavoitteista

 |  Ei kommentteja

Vihreiden politiikan tavoitteena on ympäristönsuojelun, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja onnellisuuden edistäminen. – Vihreät ovat hyvin huolissaan tahdista, jolla Suomi löntystelee kohti YK:n ja EU:n kehitysyhteistyötavoitteita. Ei voi olla niin, että myötätuntomme maailman köyhiä ja nälkäisiä kohtaan herää vain äkillisten katastrofien kohdalla, … Read More

Ryhmäpuhe: Valtioneuvoston selonteko valtiontalouden kehyksistä vuosille 2009-2012. Palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Vihreiden politiikan tavoitteena on ympäristönsuojelun, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja onnellisuuden edistäminen. Tarkastelemme myös kehyspäätöstä näiden arvojen pohjalta. Kehyksissä on monia asioita, joihin vihreät ovat erittäin tyytyväisiä, mutta myös asioita, jotka saatiin vasta alulle tai joita ei onnistuttu vielä saavuttamaan … Read More

Vihreiden puoluehallitus: Polkupyörä saatava työsuhde-eduksi

 |  Ei kommentteja

Vihreiden puoluehallitus kannustaa työnantajia toimiin työmatkapyöräilyn edistämiseksi. Puoluehallituksen mielestä työnantajat voivat helpottaa merkittävästi työntekijöidensä pyöräilyä järjestämällä työsuhdepyöriä, peseytymismahdollisuuksia ja vaatteiden kuivaustiloja sekä pyörätelineitä ja -katoksia. Lisäksi puoluehallitus esittää työsuhdepyöräilyä koskevan veroedun parantamista. Samalla vapaata autoetua tulisi leikata, sillä nykymuodossaan se … Read More

Ulkopolitiikka takaisin sisältöihin

 |  Ei kommentteja

Ilkka Kanerva joutui lähtemään, koska käyttäytyi tavalla, joka vei häneltä uskottavuuden toimia ulkoministerin tehtävässä. Uudeksi ulkoministeriksi Kokoomus nosti europarlamentaarikko Alexander Stubbin. Ulkopolitiikan harjoittamisen kannalta yli kolmen viikon tekstiviesteihin keskittynyt mediarumba ei päättynyt yhtään liian aikaisin. Toivon, että kaikki osapuolet oppivat, … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Valtioneuvoston liikennepoliittinen selonteko: Liikennepolitiikan linjat ja liikenneverkon kehittämis- ja rahoitusohjelma vuoteen 2020. Lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Nyt käsitteillä oleva selonteko antaa mainion mahdollisuuden nähdä liikennepolitiikan kokonaisuutena, ei pelkästään mittelönä yksittäisistä tiehankkeista tai rekkaparkeista. Selonteko tuo harjoitettuun liikennepolitiikkaan pitkäjänteisyyttä ja ratkaisuja, joiden on tarkoitus vähentää erityisesti liikenteen ilmastovaikutuksia. Vihreiden mielestä liikennepäätöksiä ei voida tehdä pelkästään … Read More

Talousarvioaloite Helsingin talousarvioon: Maahanmuuttajien yhteispalvelupisteen perustaminen

 |  Ei kommentteja

Itäkeskuksessa toimii vuonna 2000 ESR-rahoituksella aloitettu ja 2004 kaupungin omaksi toiminnaksi vakinaistettu sosiaaliviraston alainen maahanmuuttajien neuvontapiste, joka tarjoaa neuvontapalveluita noin kymmenellä eri kielellä. Helsinkiläiset maahanmuuttajat saavat neuvontapisteestä apua muun muassa sosiaaliturvaan, asumiseen, oleskelulupiin, työelämään, perheongelmiin, koulutukseen ja viranomaisasiointiin liittyvissä kysymyksissä. … Read More

Sumuvuori ryhmäpuheenvuorossa: Suomalaisesta kriisinhallinnasta puuttuu poliittinen visio

 |  Ei kommentteja

Vihreät eivät usko, että aseilla ratkottaisiin maailman kriisit. Ykköskeino rauhanrakentamisessa on aina konfliktien ennaltaehkäisy sotilaallisen voimankäytön sijaan. – Suurimmat uhat turvallisuudellemme eivät ole sotilaalliset uhat tai terrorismi, vaan ilmastonmuutos ja inhimillisen hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen maailmassa, kansanedustaja Johanna Sumuvuori totesi Suomen … Read More

Ryhmäpuhe: Valtioneuvoston selonteko Suomen osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkojen (Nrf) täydentävään toimintaan

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Vihreät eivät usko, että aseilla ratkottaisiin maailman kriisit. Vihreille ykköskeino rauhanrakentamisessa on aina konfliktien ennaltaehkäisy sotilaallisen voimankäytön sijaan. Mielestämme kriisinhallinta on nähtävä kokonaisuutena, jossa on sekä siviili- että sotilaallinen ulottuvuus. Meille kriisien ennaltaehkäisy ja siviilikriisinhallinta ovat ensisijaiset kriisinhallinnan … Read More

Kyselytuntikysymys: Ruuhkamaksut

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori/vihr: Arvoisa puhemies! On ollut ilahduttavaa seurata, että vihreiden pitkään kannattamat ruuhkamaksut ovat nousseet näyttävästi julkiseen keskusteluun. Erityisen hienoa on ollut se, että myös liikenneministeri Vehviläinen on suhtautunut myönteisesti ruuhkamaksujen käyttöönottoon. Ruuhkamaksujen käytöstähän on erittäin hyviä kokemuksia Euroopasta, esimerkiksi … Read More

Vuoden 2008 talousarviokeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Vihreästä näkökulmasta ensi vuoden budjetissa tehdään tähän mennessä tuntuvimmat ratkaisut kohti ekologista verouudistusta. Myös ihmisten hyvinvoinnin taloudellisten edellytysten osalta tehdään päätöksiä, joita odotettiin kovasti jo edellisiltä hallituksilta ja jotka ylläpitävät pohjoismaista hyvinvointimallia. Opposition kritiikkiin voi summaten todeta, että … Read More

Suomen ei syytä hinkua identiteettiään etsivään Natoon

 |  Ei kommentteja

Nato on kylmän sodan aikainen sotilasorganisaatio, joka etsii itselleen uutta suuntaa ja uusia tehtäviä. Nyt Nato kehittää NRF-toimintaa ja pyrkii profiloitumaan pikemminkin kriisinhallintaorganisaationa kuin sotilasliittona. Nato on jo nyt Suomelle yhteistyökumppani rauhankumppanuuden muodossa, mutta järjestön tulevaisuus on melkoisessa murrosvaiheessa. – … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Kriisinhallintaselonteko

 |  Ei kommentteja

(Valtioneuvoston selonteko Suomen osallistumisesta Afganistanin ISAF-operaatioon, Suomen osallistumisesta EU:n sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon Tshadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa (EUFOR TCHAD/RCA) sekä sotilasosaston asettamisesta korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Viron, Irlannin ja Norjan muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1.-30.6.2008) Arvoisa puhemies! Totesin jo aiemmin debatissa, … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Siviilipalveluslain lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Siviilipalvelus on ollut olemassa vuodesta 1931, jolloin säädettiin Suomen ensimmäinen siviilipalveluslaki Lex Pekurinen. Oikeus kieltäytyä aseista ei kuitenkaan koskenut tuolloin kriisin aikaa, ja vakaumuksensa vuoksi kaikesta väkivallasta kieltäytynyt Arndt Pekurinen teloitettiin marraskuussa 1941. Sittemmin on Pekurisen maine palautettu, … Read More

Kyselytuntikysymys: Nuorten sukupuolivalistus

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori/vihr: Arvoisa puhemies! Syksyn monista uutisista on voinut taas lukea, että nuorten ja opiskelijoiden seksuaali- ja lisääntymisterveys on menossa huonompaan suuntaan. Esimerkiksi nuorten sukupuolitautien ja teiniraskauksien määrät ovat kasvussa ja asiantuntijoiden arvioiden mukaan yli puolet nuorista ei tunne riittävästi … Read More

Puoluehallitus: Eläinpolitiikka tarvitsee suunnannäyttäjää

 |  Ei kommentteja

Eläinasiavaltuutettu valvomaan suojelua Vihreiden hallitus on tyytymätön eläinpolitiikan etenemiseen. Eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien käyttöönotto ei edisty, eläinsuojelulain seuranta ontuu eikä luomueläintuotanto ole kasvussa. – Eläinten asia ei näytä etenevän ilman omaa edunvalvojaa. Eläinasiavaltuutettua tarvitaan sekä valvomaan nykyisen eläinsuojelulainsäädännön toteutumista yleisellä tasolla … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen rauhantyön edistämiseen

 |  Ei kommentteja

Suomalainen rauhanliike on tullut tänä vuonna sadan vuoden ikään. Rauhanjärjestöillä on ollut merkittävä rooli väkivallattoman toiminnan tukemisessa niin Suomessa kuin maailmallakin. Olem-me nähneet, mihin toisenlaisten toimintakeinojen valitseminen johtaa. Rauhanjärjestöt edistävät ja tekevät rauhankasvatusta kouluissa ja osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun avauksilla ja … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen kulttuurilehtien tukemiseen

 |  Ei kommentteja

Opetusministeriö avustaa kulttuurilehtiä, jotka ylläpitävät kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskon-nollisesta elämästä käytävää yhteiskunnallista keskustelua. Vuonna 2007 tukea sai 116 eri lehteä. Tuki kattaa erittäin laajan kirjon lehtiä, joiden teemat ja erityisalueet vaihtelevat taiteesta tietee-seen, uskonnollisesta keskustelusta yhteiskuntapolitiikkaan ja harrastuslehtiin asti. … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen siviilikriisinhallintatoiminnan kehittämiseksi

 |  Ei kommentteja

Suomi on ollut aktiivinen Euroopan unionin kriisinhallintaulottuvuuden – niin sotilaallisen kuin siviili-kriisinhallinnan – kehittämisessä. Samoin Suomi on ollut tiiviisti mukana YK:n rauhanturva-operaatioissa. Konfliktien ratkaiseminen edellyttää nykyään aiempaa laaja-alaisempia toimintata-poja ja toimivaa siviili-sotilas-yhteistyötä. Maamme hallitus on ohjelmassaan sitoutunut vahvistamaan Suomen valmiuksia … Read More

Kyselytuntikysymys: Valtioidenvälinen yhteistyö Itämeren suojelussa

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori/vihr: Arvoisa puhemies! Ympäristöjärjestöt ovat jo pitkään tienneet, että yksi erittäin merkittävä Itämeren tilaan vaikuttava uhka on niin sanotut vieraslajit. Nythän meille ovat tänne Itämerelle saapuneet jo kampamaneetit, jotka juuri kuulemani tiedon mukaan ovat levinneet Porvoon seudulle saakka. Ministeri … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vuoden 2008 budjetin lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Vuosi sitten tähän samaan aikaan vaadin edelliseltä hallitukselta tukea opiskelijajärjestöjen esitykselle 15 prosentin korotuksesta opintorahaan. Edellinen hallitus ei kuitenkaan ollut valmis opiskelijoiden aseman parantamiseen. Istuva hallitus sen sijaan on. Opintorahan 15 prosentin tasokorotus toteutuu ensi vuoden syksystä lukien … Read More

Kirjallinen kysymys: Uuden lastensuojelulain suhde nuorisotyöntekijöiden ilmoitusvelvollisuuteen

 |  Ei kommentteja

Uusi tammikuussa 2008 voimaan tuleva lastensuojelulaki ulottaa ilmoitusvelvollisuuden lastensuojelutarpeen selvittämisestä myös nuorisotyöntekijöihin. Uuden lain tarkoituksena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen ja tarkentaminen on erittäin tervetullut uudistus, sillä nuorisotyöntekijät ovat viranhaltijoita … Read More

Kirjallinen kysymys: Maatalouden ravinnepäästöjen vähentäminen

 |  Ei kommentteja

Suomen merialueiden tila on heikentynyt viime vuosina hälyttävästi. Yksi suurimmista ongelmista on ravinteiden lisääntyminen pääasiassa typen sekä fosforin muodossa ja siitä seuraava Itämeren rehevöityminen. Itämeren näkösyvyys, joka kertoo konkreettisella tavalla meren tilasta, on heikentynyt 1900-luvun alusta 3-4 metriä. Jokakesäisiksi tulleet … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Kehysselonteon 2008-2011 lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Hallituksen kehysselonteko on paperi, jossa hallitusohjelma puristetaan valtiontalouden menokehykseen. Välillä se tuottaa pettymyksiä, välillä taas ihan mukaviakin, iloisia tuntemuksia. Erityisen iloinen henkilökohtaisesti olen opiskelijoiden puolesta. Huolimatta opintorahan 15 prosentin korotuksen valitettavasta lykkääntymisestä syyslukukauden 2008 alkuun tämä kehyspäätös kohtelee … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Hallitusohjelmakeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Maahan ei saatu täydellistä hallitusohjelmaa, mutta saatiin kyllä mielestäni paljon parempi ohjelma kuin se paperi, jota edellinen hallitus noudatti ja jätti myös noudattamatta. Pidin viime vuoden joulukuussa vihreiden ryhmäpuheen edellisen hallituksen viimeisen talousarvion palautekeskustelussa. Kun nyt katselen sitä … Read More

Talousarvioaloite Helsingin talousarvioon: Kaupungin museoiden pääsymaksuista luopuminen

 |  Ei kommentteja

Viime vuosina on useissa eri maissa luovuttu eräiden museoiden pääsymaksuista. Käytännön kokemukset osoittavat, että pääsymaksuista luopuminen on moninkertaistanut museoiden kävijämäärät. Helsingin kaupunginmuseo toimii jo nyt osittain ilman pääsymaksuja: museot ovat torstaisin ilmaisia ja alle 18-vuotiaat pääsevät museoihin ilmaiseksi aina. Pääsymaksutulot … Read More

Sumuvuori sai tunnustusta Allianssilta

 |  Ei kommentteja

Vihreiden kansanedustaja Johanna Sumuvuori palkittiin eilen yhtenä neljästä eduskunnan primuksesta laudatur-tasoisella nuorisoasioiden päättötodistuksella. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry palkitsi neljä päättäjää, jotka ovat kunnostautuneet nuorisoasioiden esillä pitämisessä eduskunnassa. Suurimpina kriteereinä kiitettäviä päättäjiä valitessa oli nuoruuden nostaminen puheenaiheeksi, lasten ja nuorten … Read More

Eduskuntavaaliohjelma 2007

 |  Ei kommentteja

Resepti paremmalle politiikalle – Ettei maapallo muutu huonoksi katastrofielokuvaksi LOPETETAAN MAAPALLON POTKIMINEN Suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman viidenneksi suurin. Lisääntyvä kulutus ei kuitenkaan tee elämää kovin onnelliseksi. Monen elämänlaatua parantaisi huomattavasti enemmän riittävä vapaa-aika ja varma toimeentulo. Politiikan ylimpänä tavoitteena … Read More

Sumuvuori: Ekologinen verouudistus on Virossa totta

 |  Ei kommentteja

Viron vihreät – Erakond Eestimaa Rohelised – rekisteröityi virolaiselle puoluekartalle joulukuussa 2006. Puolue on täyttänyt kaikki 125 ehdokaspaikkkaa maaliskuun 4. päivänä pidettäviin Riikikogun edustajavaaleihin ja mielipidetiedustelut lupaavat tällä hetkellä vihreille jo lähes 8 prosentin kannatusta. – Viron vihreiden nopeasta noususta … Read More

Välikysymyskeskustelu: Ilmastonmuutos

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Ilmastonmuutos on suurin poliittinen kysymys, jonka tämä eduskunta ja vielä monta tulevaa eduskuntaa saa eteensä. Nyt on tammikuu, mutta ulkona nurmi viheriöi ja kukat ja sienet puskevat maasta. Moni ilmastoskeptikko olisi tuskin muutama vuosi sitten uskonut, että jo … Read More

Ryhmäpuhe: Talousarvion palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Politiikalta on lupa toivoa kaukonäköisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja vahvaa tahtoa. Vaalikauden viimeinen budjetti ei valitettavasti kuitenkaan todista hallituksen kyvykkyydestä tehdä vaalikaudet ylittäviä, kestäviä päätöksiä. Eräs 1900-luvun suurimmista poliitikoista totesi kerran puheessaan näin: ”Jos kuljemme eteenpäin kuono maassa, vailla perspektiiviä … Read More

Kyselytuntikysymys: Edellisellä viikolla aloittamani keskustelu pakolaiskiintiöstä jatkui kiivaana

 |  Ei kommentteja

Astrid Thors/r: Värderade talman, värderade ministrar! Debatten om flyktingkvoten och dess hantering har fortsatt. Det är ju väldigt genant när vi vet att endast 75 av 750 flyktingar har tagits emot. Problemen sägs bero på meningsskiljaktigheter mellan inrikesministeriet och arbetsministeiet. … Read More

Sumuvuori: Rajamäen ennakkoluuloinen toiminta polkee pakolaisten oikeuksia

 |  Ei kommentteja

Vihreiden kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Johanna Sumuvuori on huolestunut tiedoista, joiden mukaan sisäministeriö olisi hylännyt joistakin maista tulevia pakolaisia, vaikka Suomen 750 hengen pakolaiskiintiö uhkaa jäädä vajaaksi. Suomi on ottanut joulukuun alkuun mennessä 75 kiintiöpakolaista eli vain kymmenesosan koko vuoden kiintiöstä. … Read More

Kyselytuntikysymys: Kiintiöpakolaisten alkuperämaiden rajoittaminen

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori/vihr: Arvoisa puhemies! Vuosi on lopuillaan, mutta Suomen 750 hengen pakolaiskiintiö saattaa jäädä jopa yli sadalla hengellä vajaaksi. YK:n pakolaisjärjestön Unhcr:n tänä vuonna Suomelle esittämien pakolaisten määrä olisi kyllä riittänyt täyttämään Suomen kiintiön, mutta esitykset eivät ole Suomelle ja … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Naisten asema työelämässä

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Suomi, tasa-arvon mallimaa. Tätä saa tosiaan kuulla niin Suomessa kuin ulkomaillakin, sillä suomalaisen tasa-arvon maine on huomattavasti parempi kuin sen toteutuminen käytännössä. Joskus tuntuu siltä, että suomalaisesta tasa-arvosta on tehty hyvin brändätty tuotemerkki, joka lätkäistään jokaisen poliittisen puheen … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Puolustusvoimalaki

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Hallituksen esityksellä uudeksi puolustusvoimalaiksi on valitettavan vähän tekemistä tämän päivän maailman uhkakuvien kanssa. Samaan seikkaan viittasi myös ed. Cronberg edellisessä puheenvuorossa. Edellisen puolustusvoimalain säätämisestä on kulunut 30 vuotta, mutta turvallisuuspoliittisen ajattelun juoksuhaudat näyttävät olevan samanlaiset. Samat ongelmat ovat … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Lastensuojelulaki

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Hallitus puhuu tässä esityksessä lastensuojelulain kokonaisuudistuksesta, mutta valitettavasti tämä esitys ei vaikuta ihan niin kunnianhimoiselta; ennemminkin tätä esitystä voi kutsua voimassa olevan lain täsmentämiseksi ja parantamiseksi. Esitystä voi kyllä kiittää monesta asiasta, koska siinä on monia tarkennuksia ja … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Maahanmuutto

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Suomesta on historian eri vaiheissa lähdetty isoina joukkoina työn perässä niin Pietariin, Yhdysvaltoihin kuin Ruotsiinkin. Suomalaiset on otettu näihin maihin vastaan, he ovat tehneet siellä töitä, jääneet sinne asumaan ja osallistuneet yhteisöjensä kehittämiseen. Maapallolla on jatkuvasti liikkeellä valtava … Read More

Ryhmäpuhe: Vihreä vaihtoehtobudjetti

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Vihreä eduskuntaryhmä julkaisi tosiaan eilen tasapainoisen vaihtoehtobudjettiesityksen, jossa painotetaan erityisesti köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamista, ilmastonmuutoksen torjumista ja kulttuurin merkitystä ihmisten hyvinvoinnille. Vihreä eduskuntaryhmä ei voi hyväksyä köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvamista sellaisena aikana, jolloin kansantaloudella pyyhkii hyvin. Monet köyhyystutkijat … Read More

Vihreiden vaihtoehtobudjetti tähtää köyhyyden vähentämiseen

 |  Ei kommentteja

Kansanedustajat Anni Sinnemäki ja Johanna Sumuvuori esittelivät tänään eduskunnassa Vihreiden vaihtoehtobudjetin ”Vihreitä vaihtoehtoja valtion talousarvioon 2007″. Vihreän vaihtoehtobudjetin kolme painopistettä ovat köyhyyden vähentäminen, kulttuurin tukeminen ja ilmastonmuutoksen torjunta. Vaihtoehtobudjetin menot katetaan muun muassa nostamalla alkoholi- ja tupakkaveroja, laittamalla energiayhtiöiden päästökaupasta … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen työmarkkinatuen korottamiseen

 |  Ei kommentteja

Aloite on osa vihreän eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjettia. Perustuslain 19 §:n 2 momentin mukaan lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Perustuslain nojalla ns. syyperusteista toimeentuloa saavien ei tulisi joutua … Read More

Kirjallinen kysymys: Itämeren tulokaslajien ekologiset vaikutukset ja vieraiden lajien leviäminen laivaliikenteen mukana

 |  Ei kommentteja

Pitkänmatkan laivojen painolastivesitankeissa sekä pohjissa kulkeutuu Itämerelle jatkuvasti elävää, Itämerelle vierasta eläinplankton- ja pohjaeläinlajistoa. Ihmisen toiminnan avustamana leviäviä tulokaslajeja pidetään tutkimusten mukaan yhtenä vakavammista uhkista meriympäristöjen biodiversiteetille ja ainutlaatuisuudelle merien saastumisen, liikakalastuksen ja meriympäristöjen fyysisen tuhoamisen ohella. Aihetta on tutkittu … Read More

Lakialoite: Laki työttömyysturvalain 6 luvun 1 §:n muuttamisesta

 |  Ei kommentteja

Laki työttömyysturvalain 6 luvun 1 §:n muuttamisesta Eduskunnalle Aloite on osa vihreän eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjettia. Perustuslain 19 §:n 2 momentin mukaan lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Tämän … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Asevelvollisuuslaki

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! On jo aikakin uusia asevelvollisuuslakiamme, sillä edellinen on yli 50 vuotta vanha ja tehty aivan toisenlaisessa Suomessa kuin missä tällä hetkellä elämme. Harmi kyllä tämä uudistus uhkaa nyt jäädä melko torsoksi, sillä se ei millään tavalla uudista asevelvollisuusjärjestelmää, … Read More

Euroopan unionille ei saa jättää pelkän kaupparatsun roolia

 |  Ei kommentteja

– Vihreät ovat uusi ja ainoa edistyksellinen sosiaalipuolue. Me uskallamme ainoana eurooppalaisena puolueena sanoa, että työn tuottavuuden parantumisen on lisättävä vapaa-aikaa. Me haluamme antaa ihmisille lisää aikaa elämälle ja perheelleen. Inhimillinen pääoma on Euroopan paras luonnonvara, Vihreän liiton varapuheenjohtaja Ville … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Hedelmöityshoitolaki

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Kun keskustelemme täällä hedelmöityshoitojen antamisesta, kysymys on siis siitä, jatketaanko vuosikausia kestänyttä vallitsevaa käytäntöä vai viedäänkö ihmisiltä olemassa olevia oikeuksia pois. Yksinäisten naisten ja naisparien hedelmöityshoidot eivät tule katoamaan kieltämällä. Ne vain siirtyvät muualle Suomen rajojen ulkopuolelle, kuten … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Lapsiperheiden aseman parantaminen

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! 130 000 lasta elää perheissä, joiden tulot jäävät alle köyhyysrajan. 130 000 lasta, joiden pitäisi olla tämän maan tulevaisuus. Köyhien lapsiperheiden määrä on yli kaksinkertaistunut 90-luvun alusta, kuten täällä salissa on tänään moneen kertaan todettu. On vaikeata ymmärtää, … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Täällä on kovasti kehuttu lakiesitystä, ja toivon, että muutamalle kriittisellekin huomiolle on vielä tilaa. Koska vapaaehtoinen maanpuolustus näyttää viime aikoina selvästi vahvistaneen asemiaan, niin on sinänsä hyvä, että siitä säädellään lailla. Silti on todettava, että on vaikea löytää … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Ihmiskauppa

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! On hienoa, että ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä saa nyt vahvemman aseman, kun se sisällytetään tähän maahanmuuttajien kotouttamisesta ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annettuun lakiin. Lakiesitys on sinällään ihan hyvä. Siinä painotetaan oikeita asioita kuten uhrikeskeisyyttä ja ihmisoikeusperustaista näkökulmaa. Se linjaus on … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Eläinkuljetukset

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Eläinkuljetuksia koskevan lainsäädännön uudistamiseen perustuva esitys on sisällöltään pääasiassa myönteinen, ja sillä pyritään eläinten hyvinvoinnin turvaamiseen kaikissa eläinkuljetuksissa. Lakiehdotuksen ongelmia ovat kuitenkin epämääräisyys ja tyytyminen nykytason ylläpitämiseen. Laissa olisi pitänyt asettaa tavoitteeksi eläinten hyvinvoinnin lisääminen ja parantaminen selkeiden … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen siviilipalvelusmiesten asumiskustannusten korvaamiseen

 |  Ei kommentteja

Aloite on osa vihreän eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjettia. Siviilipalvelusmiehet ovat siviilipalveluksen aikana oikeutettuja ilmaiseen majoitukseen, jonka kustantaminen on siviilipalveluslaissa säädetty palveluspaikan tehtäväksi. Käytännössä tämä laissa turvattu oikeus ei kuitenkaan toteudu. Työministeriön vuonna 2000 tekemän selvityksen mukaan vain kolmannes siviilipalveluspaikoista selviytyy asumiskustannusten korvaamisesta … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen kriisinhallinnan nopean toiminnan siviilivalmiusryhmille

 |  Ei kommentteja

Suomi on ollut aktiivinen Euroopan unionin kriisinhallintaulottuvuuden – niin sotilaallisen kuin siviilikriisinhallinnankin – kehittämisessä. Konfliktien hoitaminen edellyttää nykyään entistä nopeampaa toimintakykyä ja -tapaa myös siviilikriisinhallinnassa ja kriisinhallinnan onnistuminen kokonaisuudessaan tarvitsee toimivaa siviili–sotilas-yhteistyötä. Suomi on mukana Euroopan unionin kriisinhallinnan nopean toiminnan … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen rauhantyön edistämiseen

 |  Ei kommentteja

Suomalainen rauhanliike täyttää vuonna 2007 sata vuotta. Rauhanjärjestöillä on ollut merkittävä rooli väkivallattoman toiminnan tukemisessa niin Suomessa kuin maailmallakin. Olemme nähneet, mihin toisenlaisten toimintakeinojen valitseminen johtaa. Rauhanjärjestöt edistävät ja tekevät rauhankasvatusta kouluissa ja osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun avauksilla ja taustapapereilla. Järjestöt … Read More

Talousarvioaloite: Määrärahan osoittaminen kulttuurilehtien tukemiseen

 |  Ei kommentteja

Opetusministeriö avustaa kulttuurilehtiä, jotka ylläpitävät kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai uskon-nollisesta elämästä käytävää yhteiskunnallista keskustelua. Vuonna 2006 tukea sai 120 lehteä ja viisi verkkojulkaisua. Tuki kattaa erittäin laajan kirjon lehtiä, joiden teemat ja erityisalueet vaihtelevat taiteesta tieteeseen, uskonnollisesta keskustelusta yhteiskuntapolitiikkaan ja … Read More

Kyselytuntikysymys: Siviilipalvelusajan pituus

 |  Ei kommentteja

Johanna Sumuvuori /vihr: Arvoisa puhemies! Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala esitti nyt syyskuussa maanpuolustuskurssin avajaisissa siviilipalvelusajan lyhentämistä 12 kuukauteen nykyisestä 395 vuorokaudesta. Amiraali Kaskealan mukaan siviilipalveluksen tulisi tukea yhteiskunnan turvallisuuden vahvistamista eikä sitä pitäisi kokea rangaistuksena. Amiraali Kaskealan esitys on … Read More

Kirjallinen kysymys: Maahanmuuttajataustaisten opettajien pätevöitymiskoulutus

 |  Ei kommentteja

Maahanmuuttajataustaisten opettajien määrä on viime vuosina kasvanut Suomessa voimakkaasti. Ulkomailta tulleet opettajat ovat suomalaiselle koulutusjärjestelmälle rikkaus: he tuovat moniarvoisuutta suomalaisiin kouluihin ja lisäävät monikulttuurisuuden ymmärtämistä. Maahanmuuttajataustaisia oppilaita ja opiskelijoita on suomalaisissa kouluissa ja oppilaitoksissa noin 35 000. Maahanmuuttajataustaisten opettajien enemmistö … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Vammaispoliittinen selonteko

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Tässä hallituksen vammaispoliittisessa selonteossa on sinänsä paljon hyvää tahtoa ja yritystä, mutta sen ongelma on se, että siinä on hyvin vähän uusia esityksiä vammaisten elämää parantavista konkreettisista toimenpiteistä. Voisi myös sanoa, että tämän selonteon perusteella hallituksen vammaispolitiikka on … Read More

Talousarviokeskustelu: Vuoden 2009 talousarvion käsittely

 |  Ei kommentteja

Kysymys nuorisotyöttömyydestä Johanna Sumuvuori /vihr: Arvoisa puhemies! Nuorisotyöttömyys on ollut pitkään sitkeä ongelma Suomessa, mutta olen ymmärtänyt, että tämän kuluvan vuoden aikana nuorisotyöttömyys on laskenut suhteessa enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Olisin kysynyt ministeri Cronbergilta, miltä tilanne näyttää ensi vuoden osalta ja … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Talousarvion lähetekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Esitän muutamia huomioita talousarvioehdotuksen esityksiin opiskelijoista, joukkoliikenteestä ja kehitysyhteistyöstä. Moni on ihmetellyt, miten opiskelijoita voidaan tässä budjettiesityksessä kohdella näin huonosti. Vastaus on kuitenkin löytynyt, ja sen voi lukea uusimmasta Ylioppilaslehdestä. Siinä haastateltu valtiovarainministeri Heinäluoma epäilee, että toimittajan maitsemaan … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Libanonin kriisinhallintaoperaatio – palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! On ollut aika hienoa aloittaa eduskuntakausi sillä, että on saanut nähdä eduskunnan olevan varsin yksimielinen siitä, että Suomen velvollisuus on rauhanturvaamistoimintaan liittyvistä riskeistä huolimatta myös huolehtia kansainvälisestä turvallisuudesta. Kuten UaV:n eli ulkoasiainvaliokunnan lausunnossa todetaan, tilanteen vaativuus huomioon ottaen … Read More

Täysistuntopuheenvuoro: Libanonin kriisinhallintaoperaatio – palautekeskustelu

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! On ollut aika hienoa aloittaa eduskuntakausi sillä, että on saanut nähdä eduskunnan olevan varsin yksimielinen siitä, että Suomen velvollisuus on rauhanturvaamistoimintaan liittyvistä riskeistä huolimatta myös huolehtia kansainvälisestä turvallisuudesta. Kuten UaV:n eli ulkoasiainvaliokunnan lausunnossa todetaan, tilanteen vaativuus huomioon ottaen … Read More

Ryhmäpuhe: Libanonin kriisinhallintaoperaatio

 |  Ei kommentteja

Arvoisa puhemies! Suomen EU-puheenjohtajuuskausi osoittautui heti alkaessaan haastavammaksi kuin kukaan olisi osannut kuvitella. Israelin ja Libanonin välinen konflikti on tähän mennessä vaatinut satoja uhreja, ja sodassa on tuhottu myös paljon elintärkeää infrastruktuuria ja aiheutettu mittavia ympäristövahinkoja. Siviiliuhrien suuri määrä on … Read More

Johanna Sumuvuori Euroopan vihreän puolueen hallitukseen

 |  Ei kommentteja

Helsinkiläinen Johanna Sumuvuori (29) valittiin lauantaina Euroopan vihreän puolueen yhdeksänhenkisen hallituksen jäseneksi. Johanna Sumuvuoren mukaan juuri eurooppalaisten sisarpuolueiden yhteistyö ja hyvät suhteet eurooppalaisiin kansalaisjärjestöihin vahvistavat vihreiden yhteistä tavoitetta ilmastonmuutoksen hallitsemiseksi ja sosiaalisen Euroopan rakentamiseksi. – Euroopan laajuisten puolueiden merkitys tulee … Read More